Konec oktobra prihajata v slovenska kina dva dokumentarna filma. Prvi govori o življenju ene najbolj skrivnostnih evropskih živali. Drugi pa spremlja dva najstnika, ki se borita kot okoljska aktivista za prihodnost, za naravo, za svet.

ŽIVAL (Animal”)
Premiera: 19.10.2023
Režija: Cyril Dion
Jezik: podnapisi / angleščina, francoščina (8+)

Bella in Vipulan sta 16-letnika, ki prihajata iz udobnih zahodnoevropskih okolij. Na razpolago imata vse, pa vendarle se borita – kot okoljska aktivista za prihodnost, za naravo, za svet. Podnebne spremembe so dejstvo, naš planet se utaplja v odpadkih, pregreva, duší, živalska in rastlinska raznolikost sta vsak dan manjši. Režiser najstnika povabi na potovanje po svetu, na katerem srečata znanstvenike, aktiviste, politike, kmete, ekonomiste, raziskovalce – ljudi, ki so del problema, in ljudi, ki prinašajo rešitve. Film je v letu 2022 prejel nagrado mladega filmskega občinstva, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija. O prejemniku nagrade je glasovalo 3100 najstnikov iz več kot 40 držav.

RIS (“Lynx”)
Premiera: 28.10.2023
Režija: Laurent Geslin
Jezik: podnapisi / francoščina (8+)

Dinamičen dokumentarni film razkriva ključno vlogo, ki jo ima ta diskretni plenilec v naravi, in ravnovesje, ki ga vzpostavi v občutljivem okolju. Hkrati pa zgodba vzbuja upanje, da je nekatere napake preteklosti vendarle mogoče in vredno popraviti. Režiser je bil kot otrok priča ponovni naselitvi risov v gozdove, potem ko smo jih ljudje v Zahodni Evropi iztrebili. Zdelo se mu je, da je priča čudežu – sanjaril je, kako risu sledi, se skriva in ga opazuje. Kot fotograf in snemalec se je zares podal v gozd, pod gorske vrhove, in opazoval. Risji družini je sledil leta in leta in počasi začenjal razumeti življenje ene najbolj skrivnih evropskih živali.


Zadnje novice

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja