Prišel je mesec maj in z njim odlična filmska ponudba v kinematografih. Že v četrtek prihaja nagrajena slovenska komična drama režiserja Darka Sinka, konec meseca eden najboljših filmov leta, ki v ZDA žanje velike uspehe. Vmes pa … poglejmo našo filmsko ponudbo.

Najbolj pričakovani filmi maja 2022 so:

INVENTURA (“Inventory”)

Datum: 5.5.2022
Žanr: komedija/drama
Režija: Darko Sinko
Igrajo: Dejan Spasić, Radoš Bolčina, Davor Janjić, Mirel Knez, Janez Škof,…

Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Štiri nagrade vesna na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

DEJ NO (“C’mon C’mon”)

Datum: 12.5.2022
Žanr: drama
Režija: Mike Mills
Igrajo: Joaquin Phoenix, Gaby Hoffmann, Woody Norman, Molly Webster,…

Dej no je intimna filmska mojstrovina, ob kateri se zna zgoditi, da boste zajokali ali vsaj koga stisnili k sebi in mu povedali, da ga imate radi.

VSE POVSOD NAENKRAT (“Everything Everywhere All at Once”)

Datum: 19.5.2022
Žanr: z/f akcijska komedija
Režija: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Igrajo: Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, Jenny Slate,…

Vse povsod naenkrat je po mnenju filmskih kritikov v tujini zaenkrat film leta 2022. Prvi odzivi so fenomenalni, studio A24 je ponovno zadel v polno. Film je družinska drama, ki simpatično skače med žanri, saj pogosto zavije tudi v komedijo in predvsem znanstveno fantastiko. V glavni vlogi blesti Michelle Yeoh in ob njegovem izidu se bodo zagotovo o njem pogovarjali prav vsi. Ogled obvezen! – Filmologija

ANTIGONA – KAKO SI UPAMO!

Datum: 23.5.2022
Žanr: dokumentarni film
Režija: Jani Sever
Igrajo: Slavoj Žižek, Jure Henigman, Matija Vastl, Anja Novak,…

Po motivih iz Žižkovega dela Trojno življenje Antigone. En planet, eno človeštvo, veliko držav veliko grozečih dogodkov. V poskusu, da bi razumeli kaj se dogaja na svetu film postavlja sodobne akterje v vloge Žižkove verzije starogrške tragedije. Slavljena kot junakinja odpora državni oblasti, se zdi Antigona priročen ideal za današnji čas.

SNEŽNI LEOPARD (“The Velvet Queen”)

Datum: 26.5.2022
Žanr: dokumentarni film
Režija: Marie Amiguet, Vincent Munier
Igrajo: Sylvain Tesson, Vincent Munier, snežni leopard

Glasbeno podlago za film, ki je prejel številne nagrade in bil nominiran na festivalu v Cannesu, sta napisala Nick Cave in Warren Ellis. Visoko na tibetanski planoti med neraziskanimi in nedostopnimi dolinami leži eno zadnjih svetišč divjega sveta, kjer živi redka in neodkrita favna. Vincent Munier, eden najbolj priznanih svetovnih fotografov divjih živali, na svojo zadnjo misijo s seboj vzame pustolovca in romanopisca Sylvaina Tessona.

Zadnje novice

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja