Povzetek

Srečanje dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

REŽISERJEVA IZJAVA
“Živimo v času, ko je odsotnost empatije v medčloveških odnosih eden najbolj perečih problemov današnjega sveta. Surovi in brezobzirni kapitalizem iz dneva v dan razdira človeške odnose in spreminja svet v vojno vsakogar z vsakomer. Empatija, sočutje, pozornost do bližnjega, občutljivost za bolečino drugega, vse to, se zdi, izginja z zemljevida sveta. Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda.”
– Vinko Möderndorfer

VINKO MÖDERNDORFER
Vinko Möderndorfer (1958, Slovenija) je režiser in pisatelj. Njegov filmski celovečerni prvenec Predmestje je bil premierno predstavljen v Benetkah in Montrealu in bil izbran tudi v Karlovyh Varyh, Cannesu (Tous les Cinemas du Monde) in drugih festivalih. Predmestje je prejel šest mednarodnih in domačih nagrad in bil izbran za Variety Critics’ Choice: Europe Now 2005. Möderndorferjeva Pokrajina Št.2 je bila premierno predstavljena v Benetkah. Film je prejel devet mednarodnih in domačih nagrad; bil slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja 2009. Inferno je bil premierno predstavljen v Busanu in izbran za Tallinn, Montpellier, FEST, Chicago, Edinburgh itd. Prejel je šest nagrad. Vinko Möderndorfer je diplomiral iz gledališke režije na AGRFT. Režira tudi v operi in gledališču ter na televiziji. Režiral je šestnajst AV del in čez sto predstav. Kot pisatelj je objavil čez sedemdeset knjig.

Izbrana filmografija – celovečerni igrani filmi:
Zastoj (2020)
Inferno (2014)
Pokrajina Št.2 (2008)
Predmestje (2004)

NAGRADE/FESTIVALI
– nagrada za najboljšo režijo (Alexandria Mediterranean Film Festival, 2021)
– »Drevo ljubezni« za najboljšo glavno žensko vlogo (MOFF – Mostar Film Festival, 2021)
– Posebna nagrada posthumno Petru Musevskemu (MOFF – Mostar Film Festival, 2021)

       

Video in fotografije

1videi 9fotografije