Povzetek

SINHRONIZIRANO V SLOVENŠČINO

Edvard – GAŠPER JARNI

Lučka – NINA RAKOVEC

Sergej – BORUT VESELKO

Vladimir – IZTOK LUZAR

Borovnica – MAJA KUNŠIČ

Čarovnica – VESNA PERNARČIČ

Vanija – ANDREJ MURENC

Animirana komična pustolovščina pripoveduje zgodbo o Edvardu, sinu kralja opic Simeona. Nasledil naj bi očeta, a ob rojstvu je šibek in bolehen, zato kralj po čarovničinem nasvetu naroči, naj ga odstranijo. Edvarda pred kruto smrtjo reši dobrohotni in plašni Jan, ki ga vzame za svojega in kmalu postaneta najboljša prijatelja. Deček odrašča daleč stran od svoje družine, potem pa se nekega dne vrne med opice in z močnim bratom Vanio hitro postaneta tekmeca. Oče ob smrti razkrije, da je Edvard prvorojeni sin in prestolonaslednik, čemur se Vania vztrajno upira.

Edvard naj bi prinašal nesrečo, zato ga ostale opice izženejo. Ker je iznajdljiv in neustrašen, udomači ogenj, začne loviti živali ter se preseli v jamo. Spozna tudi divjo Lučko, ki ga v hipu osvoji. Skupaj morata premagati vraževerje in čarovnico, ki opice ustrahuje z drevesnim duhom. Kljub številnim oviram in nezgodam Edvard ne obupa in svojemu rodu zagotovi boljše življenje, zaradi česar se na koncu zbliža tudi z bratom.

Eden izmed najbolj priljubljenih sodobnih francoskih komikov Jamel Debbouze na filmska platna s pomočjo metode ujetega gibanja (performance capture – tehnika, ki je bila uporabljena v Cameronovem Avatarju in Spielbergovem Tintin in njegove pustolovščine) vrača velikega Louisa de Funesa. Animirani film Zakaj (ni)sem pohrustal svojega očeta je nastal po romanu Roya Lewisa (Evolution Man: Or, How I Ate My Father) iz leta 1960, ki je bil prodan v 1,5 milijona izvodih in preveden v številne jezike.

Jamel Debbouze je poskrbel za režijo ter skupaj s Frédéricom Fougeo tudi za scenarij, ki je predelana predloga scenarija, ki sta ga napisala Jean-Luc Fromental in Frédéric Fougea.

Glavne junake so v originalu oživili:

EDVARD – Jamel Debbouze

LUČKA – Mélissa Theuriau

JAN – Arié Elmaleh

VLADIMIR – Patrice Thibaud

SIMEON – Christian Hecq

VANIA – Diouc Koma, glas Adrien Antoine

ČAROVNICA – Georgette Kala-Lobé, glas Nathalie Homs

MARCEL – Youssef Hadji

SERGEJ – Patrice Thibaud

Video in fotografije

1videi 1fotografije