Povzetek

VAMPIRSKA AKADEMIJA, ki so jo posneli po istoimenski knjižni zbirki Richelle Mead, pripoveduje o Rose Hathaway (Zoey Deutch) in Lisi Dragomir (Lucy Fry), sedemnajstletni dampirki in vampirki, ki hodita na skrivno šolo za moroje, umrljive in miroljubne vampirje, in dampirje, pol vampirje in pol ljudi. Rose je upornica, ki se uri za osebno varuhinjo morojske princese Lise. Obe sta bili na begu, ko ju ujamejo in odpeljejo nazaj na Akademijo svetega Vladimirja, kjer nanju preži največ nevarnosti. Na Akademiji si mora Lisa priboriti nazaj svoj status, Rose pa se uri s svojim mentorjem in skrivno ljubeznijo Dimitrijem. Rose mora žrtvovati vse, da zavaruje Liso na šoli in zunaj nje, in sicer pred strigoji, nesmrtnimi in zlobnimi vampirji.

O VAMPIRKI in DAMPIRKI

ZOEY DEUTCH (Rose Hathaway) prihaja iz že uveljavljene igralske in glasbene družine. Odraščala je v Los Angelesu, ob mami igralki Lei Thompson in očetu režiserju Howardu Deutchu. Že zelo zgodaj sta spoznala, da ima Zoey igranje v genih. Kmalu je začela dobivati komične in dramske vloge v nadaljevankah in filmih. Poleg tega je bila odlična plesalka. Na šoli je blestela v igri in vizualnih umetnostih, hkrati pa obiskovala igralsko šolo. Njena prva vloga je bila v neodvisnem Mayor Cupcake. Sledile so ji vloge v Disneyjevem Suite Life on Deck in nadaljevankah Criminal Minds: Suspect Behavior, NCIS ‒ Preiskovalci na delu, Hallelujah in Ringer. Pred kratkim je zaigrala v fantazijskem filmu Čudovita bitja z Violo Davis, Emmo Thompson in Jeremyjem Ironsom.

Lucy Fry (Lisa Dragomir) je nase opozorila leta 2009 z glavno vlogo v kratkem Instead of Breakfast. Sledile so nadaljevanke H2O: Just Add Water, Lightening Point, Reef Doctors in Mako: Island of Secrets. Svoje igralske izkušnje črpa iz študija drame.

O REŽISERJU

MARK WATERS je pozornost Hollywooda pritegnil s priredbo scenarija in z režijo The House of Yes s Parkerjem Poseyjem v glavni vlogi. Pozneje je režiral komedijo Zaljubljen do ušes, v kateri sta igrala Freddie Prinze Jr. in Monica Potter. Leta 2001 je za VH1 režiral Warning: Parental Advisory. Sledili sta mu komediji Odštekani petek in Zlobna dekleta. Prva je Jamie Lee Curtis prinesla nominacijo za zlati globus, druga, za katero je scenarij po knjigi Rosalind Wiseman Queen Bees and Wannabees napisala Tina Fey, pa je bil eden najbolj opevanih filmov tistega leta in je Lindsay Lohan prinesel nagrado MTV za najboljšo igralko.

Leta 2005 je z Reese Witherspoon in Markom Ruffalom posnel romantično komedijo Kot v nebesih in dve leti pozneje režiral družinsko pustolovščino po priljubljeni seriji otroških knjig Kronike Spiderwick. Sledila sta še Vse moje bivše in Pingvini gospoda Popperja. Trenutno živi v Los Angelesu skupaj z ženo igralko Dino Waters in s hčerkama Zoe in Alex.

O SCENARISTKI in PISATELJICI

RICHELLE MEAD je uspešna avtorica urbanih fantazijskih romanov za mladino in odrasle. Kot diplomantka primerjalne religiologije in nekdanja učiteljica družbenih ved in angleščine je črpala iz svojega bogatega znanja mitologije in ljudskega izročila in napisala več uspešnic, med katerimi je pri nas najbolj znana knjižna zbirka v šestih delih ‒ Vampirska akademija.

Za svoje pisanje je dobila častno nagrado Zveze ameriških knjižnic. Menda uživa v gledanju resničnostnih oddaj, pitju koktajlov in kupovanju oblek, ki jih skoraj nikoli ne obleče, predaja pa se tudi pitju kave, ponočevanju in vsemu, kar je čudaško in duhovito. Je ponosna mama dveh sinov.

Video in fotografije

1videi 1fotografije