Povzetek

Večkrat nagrajeni palestinski filmar Elia Suleiman si postavlja vprašanje, ki zadeva vse nas: Kje je zares ta prostor, ki ga imenujemo dom?

Elia Suleiman zapusti Palestino, da bi našel novo domovino, a v tujini kmalu odkrije, da mu Palestina ves čas diha za ovratnik. Obljuba novega življenja se spreobrne v komedijo napak. Ne glede na to, da ga pot nese vse od Pariza do New Yorka, ga nekaj venomer spomni na dom. Pripoved, v kateri režiser igra samega sebe, ne da bi izrekel kakšno besedo, je sestavljena iz vsakodnevnih dogodkov in naključnih srečanj. Z opazovanjem sveta režiser raziskuje vprašanja identitete, doma in pripadnosti, da bi mu vendarle uspelo najti miren košček sveta samo zase.

»Če so moji prejšnji filmi Palestino želeli predstaviti kot mikrokozmos sveta; moj novi film skuša prikazati svet, kot bi bil mikrokozmos Palestine.« (Elia Suleiman)

ELIA SULEIMAN
Rojen leta 1960 v Nazaretu, Izrael. Med 1981 in 1993 je živel v New Yorku, kjer je posnel svoji prvi deli, kratki film Uvod v konec prerekanja in srednjemetražec Homage by Assasination. Leta 1994 se je preselil v Palestino ter ustanovil oddelek za film in medije na Univerzi v Birzeitu. Za svoje filme je prejel številne mednarodne nagrade in priznanja.

FESTIVALI / NAGRADE
Cannes 2019 (posebna omemba žirije), Šanghaj 2019, München 2019, LIFFe 2019

Video in fotografije

2fotografije