Povzetek

SINHRONIZIRANO V SLOVENŠČINO:

Sara – Tina Muc

Tad Jones – Matjaž Lovše

Mladi Tad Jones – Oton Zajec

Mordon – Aleks Volasko

Freddy – Gregor Geč

Prof. Humbert – Martin Janežič

Prof. Lavrof – Štefan Čamić Steffanio

KRATKA VSEBINA:

Sanjaškega zidarja Tada po srečnem naključju zamenjajo za slavnega profesorja arheologije in ga pošljejo na odpravo v Peru. S pomočjo svojega zvestega psa, neustrašne arheologinje, nemega papagaja in iznajdljivega domačina skuša rešiti inkovsko izgubljeno mesto pred roparji zakladov.

Tad si že od malih nog želi postati slaven in pogumen arheolog. Toda njegovo delovišče so gradbene jame, žerjavi in cement. Priložnost za uresničenje sanj se pojavi, ko njegov prijatelj, priznani profesor arheologije, prejme kamnito ploščo, ključ do izgubljenega mesta Paititi in inkovskega bajeslovnega zaklada. Tik pred vkrcanjem na letalo doživi nepredvidljivo nesrečo in namesto njega odpotuje Tad.

V Peruju odkrije, da so mu na sledi roparji zakladov, ki se hočejo za vsako ceno dokopati do skritega zaklada mesta Paititi. Na pomoč mu priskočijo neustrašna arheologinja Sara, nemi in odrezavi papagaj Belzoni, iznajdljivi perujski vodnik Freddy in Tadov zvesti pes Jeff.

Tad in druščina se morajo podati na nevarno pot, da bi rešili izgubljeno mesto in zaklad pred grabežljivimi roparji.

Zabavno risanko, polno dogodivščin in nepričakovih obratov, je režiral Španec Enrique Gato, idejni oče Tada Jonesa. Prikupna mešanica Indiana Jonesa, Tomb Raiderja in Mumije bo zabavala malo in veliko. Vendar pa film o Tadu Jonesu ponuja veliko več kot le pustolovščino. To je družinska komedija za vsakogar – otroci bodo ves čas razumeli zgodbo in bili veseli vizualne izkušnje. Medtem pa si bodo lahko odrasli po svoje razlagali podtalna sporočila, ki jih bodo našli na poti. Cilj filma je zabavati gledalca, ga transportirati do čarobnih krajev in ga spomniti, da lahko prave zaklade najdemo le v nas samih.

LIKI

TAD JONES je velik sanjač in navdušen amaterski arheolog. Že od malega zbira stare predmete v upanju, da se bo vsaj eden od njih izkazal za veliko najdbo. Njegova otroška zvedavost mu omogoča, da iz vsake še tako majhne stvari naredi dogodivščino in si postavi življenje na glavo. Po srcu je strasten pustolovec in v tem je enak nam vsem.

SARA LAVROF je hčerka slavnega arheologa, ki se mu tik pred odpravo zgodi nesreča. Čeprav je na videz knjižni molj, pa je prava ljubiteljica akcije. Je lepa, pametna, prijazna, iznajdljiva in odkrita. Kot prava profesionalka jemlje vse svoje odprave smrtno resno.

FREDDY je nenavadni perujski vodnik, ki bi, če bi lahko, prodal tudi svojo mamo. Je trgovina na dveh nogah. Dobesedno. V svojem plašču skriva predmete iz vseh vetrov, po cenah za vse žepe. Njegovo največje orožje je humor, s katerim se izkoplje iz vseh težav. Seveda pa je vedno za biznis.

KOPPONEN je najzlobnejši iskalec zakladov na svetu. S skupino izurjenih in neizprosnih plačancev se hoče še pred Tadom in druščino prebiti do izgubljenega mesta in dokopati do bajeslovnega zaklada. Pri tem mu pomaga najnovejša tehnologija.

MAX MORDON je moški, ki bi si ga vsaka ženska želela za moža (ali vsaj zeta), moški pa za najboljšega prijatelja. V svetu arheologije velja za pravo rok zvezdo: je čeden, bogat, inteligenten in zelo ambiciozen… Toda ni vse zlato, kar se sveti.

ZANIMIVOSTI

– Skupina več kot 300 ljudi, 48 mesecev v proizvodnji, na 50 lokacijah, 14.500.000 računalniških datotek ustvarjenih ter uporaba v stereoskopski 3D tehniki. Vse to naredi film Tad Jones in iskanje izgubljenega mesta enega največjih španskih super-produkcij leta.

– Film je bil izbran v uradno selekcijo najpomembnejšega festivala animiranega filma na svetu (Annecy Festival). Zaslužil si je izreden uspeh publike in velikansko medijsko pozornost. Poleg tega je bil prodan po celem svetu.

– Lik Tad Jones je bil kot parodija na Indiana Jonesa rojen leta 2004, do danes pa se je pridobil svojo lastno osebnost. Za razliko, da naš gradbeni delavec, ki vseeno poskuša postati heroj-arheolog, ne uporablja biča ali pištole in ne nosi usnjene jakne. Njegovo delovno pokrivalo je klobuk.

– Kratki film »Tad Jones« režiserja Enriquea Gata je nastal leta 2006. Po svojem režijskem prvencu s filmom Bicho (1999) je Enrique iskal bolj dinamično zgodbo, z več akcije. Usmeril se je v pustolovski žanr in tako se je rodil današnji Tad Jones – lik, katerega cilj je parodija pustolovščin Indiana Jonesa.

– Kratki film je imel velikanski uspeh – prejel je 65 nacionalnih in mednarodnih nagrad, vključno z nagrado Goya 2006 in je bil prikazan v dvajsetih državah po svetu. Ko se je scenarist Jordi Gasull pridružil ekipi, so se že takrat odločili razviti celovečerni film. Hkrati pa so posneli nadaljevanje kratkega filma, ki bi jim pomagal očistiti vse dvome o njihovi tehnični in pripovedni zmožnosti. »Tad Jones in kleti pogube« je ponovil uspeh prvega kratkega filma in leta 2008 ponovno osvojil nagrado Goya (španski oskarji).

– Scenarij se naslanja na zgodbo filma »Skrivnost Inkov« iz leta 1954. Pustolovski akcijski film je takrat režiral Jerry Hopper, glavno vlogo pa odigral Charlton Heston. Na nastanek zgodbe pa so seveda vplivale tudi mitološki sage, kot so Tintin in Indiana Jones ter v akcijskem smislu zapakirani filmi, kot so Tomb Raider ali Mumija. Nenazadnje tudi nepremišljen način razumevanja delovanja akcije Jackieja Chana.

– Film Tad Jones in iskanje izgubljenega mesta pripoveduje eno izmed najbolj razburljivih zgodb, o podvigih arheologov pri iskanju izgubljenega mesta Paititija. Gre za resnično zgodbo iz katere pa so nato dodane izmišljene zgodbe in poustvarjene z dodatki magičnih elementov.

»Zdravo. Sem Tad Jones, nepopravljivi sanjač in velik ljubitelj arheologije. Že ko sem bil majhen deček sem zbiral najrazličnejše predmete. V upanju, da se bo nekega dne izkazalo, da sem našel zelo pomembno stvar. Imam prav poseben otroški čut, zaradi katerega se lahko vsaka situacija spremeni v veliko pustolovščino.

In morda mi lahko ena taka avantura obrne življenje na glavo. Jaz sem ta strasten pustolovec, ki ga imate vsi v sebi.«
Tad Jones

Video in fotografije

1videi 1fotografije