Povzetek

Skozi mestece Mizur, ki leži v Severni Osetiji, vodi edina cestna povezava med Rusijo in Gruzijo. Vanjo se hrepeneče zazira Ada – po njej se bo iz Rostova vsak čas vrnil njen starejši brat, da jo odpelje na svobodo. Mladenka živi s strogim in oblastnim očetom, ki nadzoruje vsak njen korak, ter mlajšim bratom, ki se pred nočnimi morami še vedno zateka v njen objem. Kot edina ženska v družini Ada skrbi za gospodinjstvo, ob tem pa skupaj z edino prijateljico dela v trgovinici, kjer jo redno obiskuje vanjo zaljubljeni posebnež Tamik. Štirje moški, ki obkrožajo Ado, delujejo kot zaporniške stene, in takšno je tudi samo mestece, ki leži v ozki skalnati dolini. A Adi zmanjkuje časa – nujno potrebuje operacijo, s katero bi dokončno zacelila rane iz otroštva, ki so posledica bombne eksplozije v enem od čečenskih terorističnih napadov. Ji bo uspelo razkleniti železni objem družinske ljubezni in bolečin?

Film, s katerim se avtorica poklanja izročilu italijanskega neorealizma, gradi na impresivni vizualni podobi, ki v sivini postsovjetske pokrajine prepoznava mnoge čudovite barve in pogumno zre v prihodnost svojih junakov in dežele. Nagrada v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu 2021.

Teme za pogovor: vprašanje svobode, vloga in položaj ženske v družbi, odnosi v družini, avtoritativni oče, vloge moških, odraščanje, pogum, upor, samostojnost, prihodnost, ljubezen kot izpolnitev ali zapor, čečenska vojna, filmsko prizorišče kot element zgodbe, vloga kamere in barv v filmski pripovedi, telo kot filmski simbol

Uporabno pri predmetih: sociologija, filozofija, zgodovina, geografija, psihologija, film

Video in fotografije

1videi 6fotografije