Povzetek

Ljubezenska zgodba, zaznamovana z zahrbtno boleznijo, zaradi katere so čustva v njej še toliko močnejša kot sicer.

Sylvia je socialna delavka, ki živi preprosto in urejeno. Njen delavnik zapolnjujejo skrb za hčerko, odhod v službo in redni obiski srečanj anonimnih alkoholikov. Sylvia se nekega dne mukoma udeleži srednješolske obletnice in se po nespretnem srečanju poveže z nekdanjim sošolcem Saulom. Izkaže se, da Saul trpi za obliko demence, zaradi katere njegov um niha med popolno ostrino in nenadnimi zatemnitvami. Nekaj, kar se je začelo kot lahkoten pogovor, se razvije v razmerje, ki oba zaznamuje veliko bolj, kot sta si pripravljena dopustiti.

“Želel sem posneti film o ljudeh, ki so iz nekega razloga potisnjeni v ozadje družbe. Njihova nezmožnost – ali nepripravljenost – ravnati v skladu s pričakovanji je pogosto zakoreninjena v dogodkih, ki obstajajo zgolj v njihovem spominu. Toda včasih prav ta marginalizacija ponuja pobeg iz senc preteklosti, priložnost za gradnjo življenja v sedanjosti. Film Spomin sprašuje, ali tem sencam lahko zares ubežimo.” (Michel Franco)

Benetke 2023 – nominacija za najboljši film

O režiserju
Rojen leta 1979 v Mexico Cityju. V filmskem svetu je prepoznavnost dosegel s svojim drugim filmom After Lucia, za katerega je leta 2012 prejel nagrado Posebni pogled na filmskem festivalu v Cannesu. Njegovi filmi se pogosto ukvarjajo s tematiko nezdravih družin. V Cannesu je uspeh potrdil še z nagrado za najboljši scenarij za film Chronik in posebno nagrado žirije v sklopu Posebni pogled za film April’s Daughter.

Video in fotografije

1videi 2fotografije