Povzetek

Intrigantna drama razgalja nasilje nad temnopoltimi ženskami v sodobni francoski družbi. Velika nagrada žirije in nagrada za najboljši prvenec na festivalu v Benetkah.

Mlada pisateljica Rama v Saint-Omerju na severu Francije prisostvuje sodnemu procesu proti Laurence Coly, mladi ženski, ki so jo obtožili umora lastne petnajstmesečne hčerke, saj naj bi jo zapustila na plaži ob naraščajoči plimi. Rama želi njeno zgodbo preliti v sodobno reinterpretacijo mita o Medeji. Ko se usoda Laurence Coly razgalja pred njenimi očmi, na dan pridejo Ramini lastni strahovi o materinstvu. Skozi pričanja travmatizirane Senegalke se razkriva zgodba o strogi vzgoji na severu Afrike, ločitvi od družine ob migraciji v Evropo ter o travmah, ki so ji jih v Evropi povzročile čustvene zlorabe in vseprisotni rasizem. Besede obtoženke pretresejo Ramina prepričanja in pod vprašaj postavijo njeno razsodnost.

»Junija 2016 sem prisostvovala sojenju ženski, obsojeni umora, ker je hčerko ob prihajajoči plimi pustila na plaži v Franciji. Predstavljala sem si, da jo je želela ponuditi ‘morju’, močnejši ‘materi’, kot bi sama lahko bila. Film sem napisala po navdihu resnične zgodbe, a podžgana z domišljijo, ki je priklicala mitološke like. /…/ Želela sem ga posneti, da bi odstrla nedoumljivosti materinstva.« (Alice Diop)

   

Video in fotografije

1videi 1fotografije