Povzetek

po romanu Maxa von der Grüna

Desetletni Hannes (NICK ROMEO REIMANN) živi s svojo mamo (NORA TSCHIRNER). Njegova največja želja na svetu je, da bi postal član “Krokodilov” – najbolj frajerske klape na svetu. Da pa bi postal Krokodil, mora sprejeti izziv. Vendar gre vse narobe in Hannes se znajde v resni nevarnosti. Zadnji trenutek ga reši Kai (FABIAN HALBIG), ki je priklenjen na invalidski voziček. Tudi Kai si obupno želi postati Krokodil, vendar se drugi otroci iz njega norčujejo. Zanje je Kai kripelj, ki ni v kritični situaciji za nobeno rabo. Še pobegniti ne more. Vendar pa je Kai nekega večera priča ropu. Nenadoma se vsa klapa končno zanima zanj. Ampak Kai jim bo pomagal rešiti zločin in osvojiti nagrado le pod pogojem, če lahko postane član klape. S Kaijevo pomočjo in s svojo iznajdljivostjo, pogumom in domiselnostjo se Krokodili lotijo primera in nevarne roparske tolpe.

O PRODUKCIJI

Ko je bil mladinski roman Maxa von der Grüna “Krokodili” v Nemčiji leta 1977 izdan prvič, so ga prodali v več kot 800.000 izvodih in je vplival na celotno generacijo nemških otrok. Zdaj so Krokodili pod režisersko palico Christiana Ditterja (“French for Beginners”) prišli na velika platna. Christian Ditter je tudi avtor scenarija, pri čemer je zgodbo posodobil, vendar je pri tem ohranil njeno edinstveno sporočilo.

Za sceno so potrebovali nekaj posebnega, kakšno staro industrijsko zgradbo, vendar je bila velika večina teh zgradb že preurejena v moderna stanovanja in poslovne prostore. Poleg tega so potrebovali nedelujočo industrijsko zgradbo, ki bi bila videti nevarna, vendar v resnici to ne bi bila. Seveda je bilo iskanje takšne zgradbe skoraj misija nemogoče, scenaristka Eva Stiebler pa je po dolgem iskanju končno našla stavbo, ki je bila za film popolna. Staro opekarno, ki jo je bilo treba le malo preurediti.

V Krokodilih so zaigrali najpomembnejši nemški mladinski igralci – v glavni vlogi je zaigral Nick Romeo Reimann (“The Wild Soccer Bunch”, deli 3-5), Fabian Halbig (bobnar v priljubljeni najstniški skupini “Killerpilze,” tokrat v svojem igralskem debiju), Leonie Tepe (“Taco und Kaninchen”) in Manuel Steitz (“Herr Bello”). Skupaj se lotijo nasilne motoristične tolpe, ki jo sestavljajo igralci Jacob Matschenz (“The Wave”), Axel Stein (“Killing is my Business, Honey”) in Oktay Özdemir (“Leroy”). Odrasle so zaigrali zvezda Nora Tschirner (uspešna romantična komedija “Rabbits Without Ears”), raper Smudo in veteranka Maria Schrader (“Aimée in Jaguar”). V stranskih vlogah sta zaigrala Martin Semmelrogge (“Das Boot”) kot lastnik igrišča za minigolf in Ralf Richter (tudi “Das Boot”) kot policist.

KDO SO KROKODILI?

OLLI (igra ga Manuel Steitz)

“Jutri se dobimo tukaj. Čav-bav, krokodiloglav.”

Olli je glavni Krokodil. Ukazuje in to mu je všeč. Vendar spozna, da je na vrhu prav samotno. S sestro Mario se neznansko rada prepirata, ampak se imata tudi od srca rada in ko gre za nohte, si vedno priskočita na pomoč.

MARIA (igra jo Leonie Tepe)
“Ta izziv je tako neumen, Olli! Skoraj tako neumen kot si ti!”

Maria je v klapi edino dekle. Ker je Ollijeva starejša sestra, ji za vstop v klapo ni bilo treba premagati izziva, zaradi česar je pogosto tarča ostalih Krokodilov. V skupini je glas razuma in brata postavi na realna tla, ko je tik pred tem, da stori kaj neumnega.

HANNES (igra ga Nick Romeo Reimann)

“Premajhen? Daj, no, mami! Ekipa sva. Ti boš diplomirala, jaz pa bom branil trdnjavo!”
Hannes bi res rad postal krokodil, čeprav je še malo premlad. Hannes in njegova mami nimata veliko denarja, zato pomaga pri hišnih opravilih, kolikor le more. Je moški v hiši, ki skrbi za svojo mlado samsko mamo, ki mora hkrati delati in študirati. Hannes ni vedno med najpogumnejšimi, ampak ko je treba, pokaže pogum.

KAI (igra ga Fabian Halbig)
“Mami, nočem na posebno šolo! Ta je za debile!”
Odkar je bil z očetom udeležen v nesreči, je Kaj tetraplegik. Čeprav je v bistvu vesel, živahen otrok, življenje v invalidskem vozičku terja svoj davek – česar ne bi sam nikoli priznal, še posebej ne pred Krokodili. Včasih se zateče v samoto in lahko ure in ure gleda skozi teleskop. Ampak skozi prijateljstvo s Hannesom in ostalimi Krokodili spozna, kako pomembni so pravi prijatelji.

FRANK (igra ga David Hürten)
“Ni šans, da se nam pridruži ta debil!”
Frank se rad širokousti in niti pod razno ne želi, da bi se Kai pridružil Krokodilom. Ampak v resnici je samo negotov, saj doma, v družini ni nič prav. Frankov oče rad izgubi živce in otrokom kakšno prisoli, še posebej Frankovemu starejšemu bratu Dennisu, ki ni za nobeno rabo. In Dennis, ki se je nekoč dobro razumel z mlajšim bratom, je postal pravi nasilnež, ki Franka sili, da doma vse postori.

Elvis (igra ga Nicolas Schinseck)
“Kaj se je zgodilo?”
Elvis si je svoj vzdevek prislužil s tem, ker hoče postati bog rocka. Je zaprt vase in ne govori veliko. Ponavadi ima na ušesih vedno slušalke in posluša svojega iPoda, zato je težko ugotoviti, kaj se mu plete po glavi. Ko pa spregovori, s svojim neverjetnim znanjem o rokenrolu ponavadi osupne ostale otroke.

PETER (igra ga Robin Walter)
“V…v…vsi bomo šli zaradi tega v z… z… z…zapor.”
Peter je v klapi glavna boječka. Zaradi svoje plašnosti in jecljanja je bolj kot ne odrinjen na rob. Ampak noben ni še nikoli imel bolj zvestega prijatelja od njega in klapa brez njega ne bi bila enaka.

JORGO (igra ga Javidan Imani)

“Stari, 1000 evrov nagrade – s tem denarjem sin a Kreti že lahko kupiš hišo z vrtom, plažo in televizijo z ravnim zaslonom.”
Jorgova družina izhaja iz Grčije. Obožuje svoj mobilni telefon (čeprav ima ponavadi težave z baterijo ali signalom) in vedno ima na zalogi kakšno osladno šalo. Kadarkoli pa postane preveč mačističen, ga Marija hitro utiša.

Video in fotografije

1fotografije