Povzetek

Sylvestru Stallonu je s Plačanci uspelo to, kar ni še nikomur pred njim. V enem filmu je združil največje in najboljše akcijske igralce vseh časov. Eksplozivna zasedba se namreč bere kot zbirka največjih uspešnic akcijskih filmov.

Edino življenje, ki ga poznajo, je tisto v vojni. Zvesti so le drug drugemu. To so Plačanci. Vodi jih Barney Ross (Sylvester Stallone), poleg njega pa so tu še nekdanji pripadnik britanskih specialnih sil Lee Christmas (Jason Statham), mojster borilnih veščin Jin Jang (Jet Li), strokovnjak za orožje Hale Caesar (Terry Crews), strokovnjak za razstrelivo Toll Road (Randy Couture) in ostrostrelec Gunnar Jensen (Dolph Lundgren).

Ti trdoživi fantje, ki živijo na robu zakona, sprejmejo na videz rutinsko nalogo. S pomočjo CIE se morajo vtihotapiti v južnoameriško državo Vileno in vreči z oblasti brezobzirnega tirana generala Garzo (David Zayas). Kmalu se izkaže, da so se podali na smrtonosno misijo. Pred njimi je težka odločitev: odrešitev njihovih duš ali uničenje njihovega edinstvenega bratstva.

Scenaristu, režiserju in igralcu Sylvestru Stallonu je s PLAČANCI uspelo to, kar ni še nikomur pred njim. V enem filmu je združil največje in najboljše akcijske igralce vseh časov, to so Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger (kot guverner Kalifornije), Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture (bivši prvak v UFC – Ultimate Fighting Championship), Steve Austin (bivši prvak v wrestlingu), Danny Trejo, Terry Crews, Brittany Murphy in Mickey Rourke. K sodelovanju je Sly povabil tudi Jean Claue Van Damma, ki pa je vlogo zavrnil. Zgodba filma bo govorila o skupini plačancev (najetih vojakov), ki se odpravi v južno ameriško državo, da bi strmoglavili krvoločnega diktatorja.

Proračun filma kar 80 milijonov dolarjev
Sylvester Stallone se je med snemanjem prizora hudo poškodoval. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer je bila potrebna operacija. »Bilo nas je sedem in smo se pretepali – eden močnejši kot drugi. Resnično, naši kaskaderji so prosili za milost,« je za FHM povedal Stallone. »Moj spopad z Steveom »Stone Coldom« Austinom je bil tako brutalen, da sem končal z grobim zlomom vratu. Tega nisem povedal še nikomur, a imel sem precej resno operacijo. V vratu imam sedaj kovinsko ploščico«. V filmu »The Expendables«, ki ima proračun visok več kot 80 milijonov dolarjev, bomo lahko videli tudi Brittany Murphy, ki je po koncu snemanja filma tragično preminila. Slovenska premiera filma se bo zgodila 18. avgusta 2010.

SYLVESTER STALLONE (Barney Ross / scenarist / režiser) je doživel svetovno slavo kot igralec, scenarist in režiser z Rockyjem, ki je leta 1976 dobil oskarja za najboljši film. Stallone je bil igralec/scenarist/režiser v Rockyju II in Paradise Alley. Kot igralec in soscenarist je Stallone posnel F.I.S.T., First Blood, Rambo: First Blood II, Rhinestone in Rambo III. Bil je tudi soscenarist, režiser in producent filma Staying Alive in igral v Nighthawks, Victory, Tango & Cash in Lock Up. Leta 1990 je nastal Rocky V, v katerem je Stallone igral in zanj napisal scenarij.
Stallone je igral še v Plezalcu, Demolition Manu, Specialistu, Svetlobi in odigral zelo zahtevno vlogo Freddyja Helfina v Policajih, ki mu je prinesla mednarodno hvalo kritikov in gledalcev. Videli smo ga tudi v Ubijte Carterja, Dirki, Malih vohunih 3-D: Konec igre, Rockyju Balboi in nazadnje v Johnu Rambu, ki ga je tudi režiral.

JASON STATHAM (Lee Christmas) je nekdanji britanski reprezentant v skokih v vodo. V življenju je počel marsikaj, dokler ni srečal Guya Ritchieja, ki mu je zaupal vlogi v filmih Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki in Pljuni in jo stisni. Statham je nastopil še v Dirki smrti, Edinem, Italijanski misiji, Poslednjem klicu, vseh treh delih Prenašalca in Bančnem ropu.

JET LI (Jin Jang) svetovno znani mojster borilnih veščin in azijska filmska senzacija, je v Hollywoodu uspel že s prvim filmom v angleščini, mega uspešnico iz leta 1998, Smrtonosnim orožjem 4. V Hongkongu in na Kitajskem je pred tem posnel že več kot dvajset filmov.
Navdušil je v filmu Romeo mora umreti in Zmajev poljub, ki ga je tudi produciral. Prvi cesar, ki je temeljil na njegovi zamisli, je združeval napeto akcijo in elemente srhljivke, kakršnih smo vajeni pri Indiani Jonesu in Mumiji. Poleg tega je Li združil moči s soigralcem iz Smrtonosnega orožja Melom Gibsonom. Pod okriljem Melove produkcijske hiše Icon Productions sta pripravila televizijski film o borilnih veščinah Invincible. V njej so predstavili starodavno borilno veščino vušu, občinstvo pa je lahko uživalo ob spektakularno koreografiranih akcijskih prizorih v specifičnem hongkonškem načinu snemanja.
Li se je rodil v Pekingu in začel trenirati vušu. Pri osmih letih se je vpisal na Pekinško amatersko športno šolo. Po treh letih intenzivnega treninga je osvojil svoje prvo državno prvenstvo. Na svetovni turnerji leta 1974 je na zelenici pred Belo hišo predsedniku Nixonu prikazal boj med dvema možema. Naslednja štiri leta je bil Li vsedržavni prvak Kitajske v vušuju.
Ta šport je pustil pri 17-tih letih, nato so ga začeli vabiti k filmu. Filmsko kariero je začel v Šaolinskem templju režiserja Čanga Hsina Jena. Takoj je zaslovel in posneli so še dve nadaljevanji tega filma. Pri nas smo ga lahko videli še v Neustrašnem, Mumiji: Grobnica zmajskega cesarja, Edinem, Heroju in Do groba.

ERIC ROBERTS (James Monroe) je nastopil v filmih Zasvojeni zdravnik, Fast Sofa, Break A Leg, Sex and Violence, Zadet, Ponoreli vlak (nominaciji za stransko vlogo za zlati globus in oskarja), Star 80, King of the Gypsies, The Pope of Greenwich Village, La Cucaracha, Cecil. B. Demented, Nebeški ujetniki, Zgaga, Moja zabava, Specialist, Final Analysis, The Coca-Cola Kid, Raggedy Man, Državna varnost, Vitez teme in mnogih drugih.
Nastopal je v humoristični nadaljevanki Less Than Perfect. Na televiziji je nastopil tudi v nadaljevankah Zakon in red, King of Queens, Oz in v televizijskih filmih In Cold Blood, Stange Frequency, Walking Shadow, Race Against Time, Dark Realm, Lansky in Purgatory.

BRUCE WILLIS (gospod Church) je posnel filme Nadomestki, Umri pokončno 1, 2, 3, 4, Za živo mejo (glas), Mesto greha, Morilec mehkega srca, Srečnež Slevin, Talec, Alfa Dog, Charliejevi angelčki, Sončeve solze, Hartova vojna, Bandita, Nezlomljivi, Mulc, Najina zgodba, Armagedon, Zajtrk prvakov, Merkurjev bes, Obleganje, Peti element, Šakal, Zadnji preživeli, Štiri sobe, 12 opic, Barva noči, Ne imejte me za norca, Sever, Šund, Smrt ji lepo pristoji, Igralec, Zadnji skavt, Semenj ničevosti, Glej, kdo se oglaša 1-2, Zmenek na slepo, Rugrats na samotnem otoku, Prijatelji (tv serija – kot gost), Beavis & Butt-head Do America (glas), Bruno The Kid (glas, TV serija), Usodni val, Billy Bathgate, Hudson Hawk, Smrtonosne misli, That’s Adequate, In Country, Sunset, The Return Of Bruno, Delo na črno (tv serija), Območje somraka (ena epizoda), Miami Vice (tv serija) in mnoge druge.

Video in fotografije

1fotografije