Povzetek

Režiser Albert Serra nadaljuje nizanje pripovedno drznih in izvirnih filmov, tokrat z mešanico kritike postkolonializma in apokaliptične grožnje.

Francoski visoki komisar De Roller uživa v zadnjih tednih svojega mandata na Tahitiju. Svoj čas večinoma namenja pohajkovanju, obiskovanju nočnega kluba in druženju z domačini. Ko se njegovo bivanje v rajskem okolju počasi bliža koncu, pa ga novi dogodki začnejo navdajati z mešanimi občutki. Na otok prihaja vse več vojaškega osebja. Predstavniki lokalnega prebivalstva želijo od njega izvedeti, ali bo francoska vlada res nadaljevala izvajanje jedrskih poskusov. De Roller jih pomiri, a v sebi ve, da se podoba raja, v kateri je bival, počasi sesuva v prah. Uglajeni funkcionar se odpravi še na zadnji krog po kolonialnem ozemlju, ki ga je hkrati ljubil in sovražil.

»Fascinantno je filmsko upodabljati današnji svet, to počnem brez vsakršne ideologije, brez vnaprej izoblikovanih idej ali želje po kanaliziranju glasu in stališča do dobe. Zanimajo me samo podobe. V našem primeru prikaz raja, ob katerem se sprašujemo, ali res obstaja ali je le privid; ali morebitna obnovitev jedrskih poskusov, navzočnost francoskih inženirjev, korupcija in nepremičninske špekulacije – ali vse to ni v resnici ravno nasprotno od raja, nekakšno nadaljevanje kolonializma v 21. stoletju.« (Albert Serra)

   

Video in fotografije

1videi 6fotografije