Povzetek

Bolj ko se mlada reševalka trudi odkriti, zakaj dobiva misteriozne posnetke brutalnega zločina, ki ga je videla v živo preko Facebooka, bolj ji postaja jasno, da je pri njem sodelovala tudi sama.

Lara, stara 27 let, empatična pripravnica v vozilu nujne medicinske pomoči, pomaga Kristijanu pri prevozu v bolnišnico. Čeprav je ta v komi, Lara začne prejemati videoposnetke z njegovega Facebook profila, kjer neznani ljudje spremljajo, kako Kristijana pretepajo. To prijavi detektivu Borutu, le ta ugotovi, da opazovalci niso bili prisotni na kraju dogodka, ampak so prenos brutalnega pretepa v živo spremljali na Facebooku. Laro kljub temu vsak prejet videoposnetek vznemiri in vnese nemir v njeno življenje. Prične raziskovati, zakaj prejema te video posnetke in kmalu ugotovi, da je bila v dogodek vpletena tudi sama.

NAGRADE / FESTIVALI

FSF 2023

Vesna (žirije) za glavno vlogo (ženska) – Diana Kolenc
Diana Kolenc kot Lara v filmu Opazovanje ustvari izrazito izčiščeno vlogo. Njen izraz je ponotranjen, diskreten, preprost in fokusiran. Z minimalnimi reakcijami uspe prikazati širok diapazon pomenov. Tudi ko ni v prvem planu, je njena telesna govorica prezentna, lahko bi rekli, da s filmom biva. Njena interpretacija se popolnoma zlije s stilom in žanrom.

Vesna (žirije) za scenografijo – Špela Jelovčan, Vasja Kokelj
Scenografija v Opazovanju estetsko dopolnjuje in podpira žanr filma. Elementi, kot so madeži na preprogi, kupi smeti, staro pohištvo, prazni prostori, mišelovka ipd., pripovedujejo in hkrati kontekstualizrajo širšo zgodbo zunanjega sveta. Učinkovito izbrana hladna barvna paleta pa ustvarja kontrast rdečim uniformam reševalcev.

Vesna (žirije) za zvok – Julij Zornik
Zvok v filmu Opazovanje pogosto deluje kot sprožilec dogajanja. Ob odsotnosti glasbe postane pomembno režijsko sredstvo. Ekspresivna zvočna podoba, zgrajena iz številnih zvočnih elementov, kot so medicinske aparature, sirene, telefoni, otroški jok ipd., ustvarja avtentično atmosfero in vzbuja vseprisoten občutek nelagodja.

Video in fotografije

1videi 3fotografije