Povzetek

IZVEDBA SLOVENSKE SINHRONIZACIJE
režija: SAŠO KALAN, STUDIO SONOLAB
prevod: ANDREJA KURENT

KRATKA VSEBINA
Na prvi pogled so videti kot pomanjšani nilski konji, z belimi krznenimi kožuščki in velikim gobčkom in repom, ki ima na koncu čopek. »Imajo lepa mala ušesa, majhen ljubek rep, oči so majhne in prijazne,« piše pisateljica Tove Jansson.

»Živi v miru, sadi krompir in sanjaj,« pravi Muminočka v novi risanki o prikupnih junakih s severa, ki ob preprostem življenju v naravi iz radovednosti kdaj pa kdaj pokukajo še drugam. Tokrat na Azurno obalo, ki stavi na drugačno bogastvo kot mumini.

Mumini, Smrkljica in Mala Mi se odpravijo na morje. Muminmami bi povsem zadostovalo jadranje v mesečini, toda Smrkljico daje radovednost, zato zajadrajo proti Azurni obali. Kako je drugačna od severnega Mumindola! Na drevesih rastejo pomaranče, v imenitnih trgovinah je zadnja moda, v hotelu pa je njihova kraljevska soba tako velika, da se Muminmama odloči za življenje na postelji. Smrkljici in Muminočku novo okolje povsem ustreza. Spoznavata ekscentrične tipe, ki se smukajo po hotelu, Muminmami in Muminu pa se toži po domu in življenju, ki nosi prava bogastva. Bodo ostali skupaj in znova živeli kot poprej?

PRAVLJIČNI SVET MUMINOV
Mumini so tisti trolčki, ki so izšli iz domišljije avtorice Tove Jansson in navdušili otroke na celem svetu. Pravzaprav so nastali nekako »po nesreči«. 15-letna Tove je prvega takega trola narisala po filozofskem dvoboju o Kantu z bratom. Boj je izgubila, iz jeze in ihtavosti pa je na domačem stranišču narisala najgrše bitje na svetu ter podenj napisala »Cant«. Z leti se je to najgrše bitje razvilo v ljubke Mumine, ki prebivajo v muminhiši, obkrožajo pa jih njihovi prijatelj. Muminočka, Muminmama, Mumintrolček, Smrkljica in njen brat Smrk živijo mirno življenje v oddaljeni dolini Mumindol, vsako zimo prespijo, poletje pa preživijo s prijatelji – filozofskim vagabundom Njuhcem, Malo Mi in njeno sestro Mimlovo hčer, Emo, Fifiko, z naelektrenimi protejci, ki ne govorijo in ne slišijo, zelo dobro pa vidijo, Moro – ta je strah in trepet Mumindola – in drugimi. Pravo nasprotje Muminov pa so Samuhi, ki pravzaprav izhajajo iz enakega rodu, a so brez čuta za sobitja, manjka jim humorja, precej so glasni in nemalokrat neprijetni.

GLAVNI LIKI
Mumin, je, čeprav dobrosrčen in zanesenjaški, tako nepredvidljiv in muhast kakor kakšen »najstnik« s kratko varovalko. Preprosti užitki so zanj čudežen dogodek. Če se slučajno pojavi kakšna manjša pustolovščina zelo rad vskoči, pa čeprav ponavadi ne ve točno, kam bo pristal. Najtežje iz ust pa mu gre beseda NE. To je nekaj, kar mu ne da spati.

Muminmama je zelo odkrita, potrpežljiva, brez predsodkov, redko jezna in velikodušno sprejema v vedno pospravljeno hišo vse prebivalce Mumindola. Razume pomen učenja skozi napake in to načelo uporablja za celo družino. Oblečen ima predpasnik in torbico, v kateri se skrivajo pomembne reči – bomboni, suhe nogavice, nekaj žice,… Mirna ostaja tudi sredi največjih zagat in vedno ima pripravljen kakšen dober nasvet. Njene palačinke z domačo marmelado so zelo dobre!

Muminočka je glava družine in poročen z Muminmamo. Še vedno nedolžen in nekoliko deški gospod s cilindrom na glavi, ki nikdar ne nasprotuje vragolijam svojih varovancev. Zelo rad ima nevihte, dneve pa preživlja tako, da piše svoje spomine na otroške dni. Nosi visok črn klobuk in tudi on se (podobno kot mama) ne razburja zaradi malenkosti. Vedno je pripravljen priskočiti na pomoč pri pustolovščinah, čeprav se jih raje spominja kot udeležuje. Je odgovoren in predan svoji družini in se v njej dobro počuti, če mu je le redno omogočeno, da obišče morje, ki ga ima rad.

Smrkljica je Smrkova sestra. Spadata v vrsto smrkov, ki se od muminov razlikujejo po tem, da imajo lase. Je Mumintrolova prijateljica in zelo se imata rada. Je sramežljiva in prijazna ter se trudi ugajati Mumintrolu. Rada ima lepe stvari in rada se gleda v ogledalo.

Marki Mongaga, bogat, aristokratski mumin z velikim srcem, je skrivnosti kipar svojega velikega talenta z omejeno domišljijo. Čeprav hrepeni po boemskem načinu življenja, ge ne bo nikoli okusil z veliko žlico.

Clarkje ponosen in grabežljiv angleški lahkoživec, ki se rad sonči med bogatimi in znanimi osebami.

Audrey Glamur je filmska zvezda, predvsem pa vzornica in pravi idol Smrkljice.

KRITIKE
»Ljubitelji Muminov imamo za bitja okroglih smrčkov in cofastih repkov, ki si jih je izmislila legenda mladinske književnosti Tove Jansson, tri besede: Mumini so zakon.«- Gaja Kos, LUD Literatura

»Mumini so liki, skozi katere Janssonova raziskuje vse, kar nas more nasmejati, očarati, navdati z občudovanjem in s prikimavanjem, a tudi tisto, zaradi česar podvomimo o človeku … Niz zgodb v stripu je kot nalašč za tiste, ki štejejo osem ali oseminštirideset pomladi – obojim bo enako v slast.« – Myla Goldberg, NPR

»Mumini, ljubki in brihtni skandinavski trolčki, osvajajo Slovenijo zadnjih nekaj let, pred tem smo jih bolj slabo poznali, pa čeprav so že dolgo prave pop ikone.« – Valentina Plahuta Simčič, Delo

TOVE JANSSON (AVTORICA)
Švedsko govoreča finska pisateljica in ilustratorka je ena najvidnejših avtoric na področju mladinske književnosti. Ilustraciji in slikanju se je posvetila že v najstniških letih in ju izmojstrila na študiju v Stockholmu, Helsinkih in Parizu. Zaslovela je z zgodbami o muminih, ki že več kot pol stoletja navdušujejo otroke po vsem svetu. Dobitnica številnih uglednih nagrad je svoje prvo mednarodno priznanje, prestižno Andersenovo nagrado, prejela leta 1966 v Ljubljani.

Tove je znana kot mati muminov. Ljubeča, pravičniška, razmišljujoča, neustrašna in nadvse hudomušna pravljična bitja so nekakšni trolčki, ki mimogrede zlezejo pod kožo tako majhnim kot velikim, zato ne preseneti, da so njene knjige – podpisuje se pod okrog trideset del za otroke in odrasle – prevedene v štirideset jezikov, nekatere tudi v slovenščino: Čarodejev klobuk, Zima v Mumindolu, Vražje kresne noči, Komet prihaja, Nevidni otrok in druge zgodbe. Pri založbi Sanje v čast 100-letnice rojstva Tove Jansson začnemo izdajati serijo barvnih stripov o muminih z zastavonošama Mumin in morje in Mumin se zaljubi.

ZALOŽNIK O KNJIGI (ZALOŽBA SANJE, PREVOD NADA GROŠELJ)
Pomlad naznani svoj prihod; v Mumindolu se odpirajo čaše prvih žafranov … Muminočka in Smrkljica očarano sanjarita o visoki družbi in ruleti. Nejevolji Mumina in Muminmame navzlic se družina zato odpravi na Azurno obalo. Tedaj se prične veličastna pustolovščina, ki jo zabelijo lakaji, imenitne trgovine, pokriti bazeni in nočni dvoboji. Z nenasitnim nedolžnim radovedjem se mumini izkažejo za prvovrstno zrcalo cinični, zdolgočaseni srenji Azurne obale. Bodo spričo ekscentričnosti nazadnje zaprošeni, naj zapustijo kraljevi apartma? Kako bodo kos visokemu računu?

Zgodba v oblačkih znamenite Tove Jansson bo sijala in dražila!

Video in fotografije

1videi 1fotografije