Povzetek

Max je danski najstnik, ki ga preganjajo različne tegobe odraščanja. Veliko fantazira o izjemnih ljudeh, stalno mu je nerodno zaradi teh in onih stvari, njegova mati pa ga venomer spravlja v zadrego, kar mladega Maxa pogosto spravi v precej neugoden položaj. Zgodba se zaplete, ko Max z materjo v trgovini sreča novo sošolko, Ofelio, ki prav tako marsikaj skriva pred sošolci. A ko Max odkrije njeno veliko skrivnost, se začne najstniška romanca spreminjati v bojno polje …

Film je postavljen v sodobno multikulturno Skandinavijo in je razmeroma tipičen predstavnik tamkajšnjega mladinskega filma, ki združuje najstniško (tragi)komedijo in romanco s socialnim realizmom. Film govori o odraščanju, o odnosih med starši in otroki na prehodu v najstništvo, o odnosih med vrstniki, o konfliktih v družini in med prijatelji ter o tem, kako jih lahko z nekaj volje tudi rešimo.

VSEBINA (interpretacija zgodbe)
Že na začetku filma spoznamo Maxov notranji svet najstniških želja in hotenj, ko sanjari o enem izmed popkulturnih junakov, ki se je v zgodovino vpisal z izjemnimi dosežki. Sledi predstavitev družine, prijateljev in sosedov, nato pa se dogajanje prestavi v razred, kjer se Max vsakodnevno trudi postati ‘cool’, vendar mu to nikakor ne uspe. Pogosto ima pri tem prste vmes tudi njegova mati, druga generacija zagrizenih mirovnikov, ki hodi naokrog oblečena v cape, govori o rečeh, ki bi jih Max seveda raje zamolčal (denimo, da je pred časom pomočil hlače …), ter o posebej morbidnih dogodkih iz svetovne zgodovine.

Ko nekega dne nakupujeta, v trgovini naletita na Maxovo novo sošolko Ofelio in njeno mater. Seveda Maxa mama v trenutku spravi v zadrego, vendarle pa njena neuklonljiva dobra volja doseže, da Ofelia pride k njima na večerjo. Med Maxom in Ofelio se začne razvijati romanca, ko pa želi Max dekle presenetiti z obiskom njenega očeta, ki je v zaporu, se odnos zaostri. Tedaj postane očitno, da dekle trpi zaradi skoraj enakega ‘prekletstva’ kot Max – izjemno se sramuje svojega očeta, za katerega trdi, da je pilot, Max pa svojega očeta že nekaj časa ni videl. Tako Max povabi njenega očeta na prireditev v osnovni šoli, kjer Ofelia igra Lucijo (del tradicije), oče pa se tam ne izkaže ravno z umirjenostjo in zglednostjo, ampak hčerko zelo užali s primitivnim izgredom.

Ko začne Ofelia Maxu groziti, da ga bo prebutala, če skrivnost izda sošolcem, prekipi tudi njemu, sodu pa izbije dno, ko ga pred sošolci označi za lažnivca. Max izgubi potrpljenje in sošolcem pove resnico o njenem očetu. A prek spora med mamo in njeno prijateljico Marianne, pa tudi prek Ofeliinega očeta, s katerim preživi nekaj časa, Max ugotovi, da je takšno zaostrovanje nesmiselno. Zato se Ofelii opraviči in jo pelje na božični koncert, kjer jo oče preseneti – nastopa namreč v zaporniškem zboru in hčerki posveti pesem. Maxova mama seveda znova spravi vse v zadrego s čustvenim izlivom, v katerem povabi vse sošolce na praznovanje novega leta.

Zabava se začne precej klavrno, a na koncu vendarle pridejo tja vsi Maxovi prijatelji, on sam pa ugotovi dve reči – da z Ofelio tako ali tako nista ravno za skupaj in bosta raje ostala prijatelja ter da pravzaprav ni sramota na dveh nogah, ampak ima podobne težave kot vsi najstniki. V filmu se nekajkrat pojavi tudi Maxov najboljši prijatelj, ki je Afganistanec, in prek njunega razmerja odkrivamo, da v Maxu ves čas poteka tudi notranji boj; po eni strani si resnično želi biti del najbolj ‘cool’ skupine v razredu, po drugi pa se sprašuje – si lahko ‘cool’ tudi, če imaš prijatelje, ki so nekoliko drugačni?

FESTIVALI, NAGRADE
Danish Film Academy Robert Awards 2009 (najboljši otroški in mladinski film), Berlin Generation Kplus 2009 (posebna omemba), Montreal 2009, Berimora Children’s Film, Festival Riga 2009, Stockholm Junior 2009, Kristiansand 2009, Zlin 2009 (nagrada), Giffoni 2009, London IFF 2009, Nueva Mirada Buenos Aires 2009, London IFF 2009, Discoveryfilmfestival Dundee 2009, Cinekid Amsterdam 2009, Vienna 2009 (posebna omemba), Antwerp/Brugge 2010 (nagrada), Sprockets Toronto 2010.

Video in fotografije

1fotografije