Povzetek

Premiera 8. september 2012

Loti – Maja Kunšič

Klaus – Andrej Murenc

Oskar – Kristjan Guček

Matilda – Asja Kahrimanovič

Pavel – Gašper Jarni

Voldermar -Primož Pirnat

Muhec Jaka – Uroš Maček

Benita – Vesna Pernarčič

Nekega večera muhec Jaka spravi vse prebivalce Izumiteljske vasi v posteljo. Kot običajno, pa vendar, ni šlo za navadno noč: v vas sta se prikradla tujca, ki iščeta kovček starega popotnika, psa Klausa. Psička Loti neznanca preseneti in ju tako prestraši, da pobegneta. Pri tem izgubita sivi trikotni kamen, ki sta ga vzela iz kovčka. Klaus je kamen našel v gorah, na svojem zadnjem potovanju, na čisto drugem koncu sveta. Pravzaprav so bili kamni trije; druga dva sta vzela Klausova prijatelja, pes Fred in pes Viljem. Loti ugotovi, da ne gre za navaden kamen, temveč se v njem skriva zapleten mehanizem. Kamen se ponoči celo ogreje, če sveti luna! Klaus in Loti se odločita odpotovati k Fredu in Viljemu, da bi dobila še druga dva kamna in rešila skrivnost. Tujca sta jima ves čas za petami. Kmalu se pojavi še nekdo, ki se začne zanimati za kamne: maček Pavel. Loti kmalu spozna, da to ni navadna dogodivščina, temveč resna stvar. Na koncu filma se Loti in Klaus odpravita v oddaljen starodavni tempelj sredi gora ter pomagata skrivnostnim mesečevim zajcem, da se vrnejo domov, na Mesec.

PSIČKA LOTI je glavna junakinja filma – pozitivna, vedno polna energije in navdušenja, nikoli ne more biti pri miru. Loti je tudi pametna in ima smisel za humor, je prijazna in rada pomaga. Ob obetu novih dogodivščin se ji zasvetijo oči. Trdno je prepričana, da obstaja rešitev tudi za najbolj zapletene težave. Starši in prijatelji ji veliko pomenijo.

Loti se še ni odločila, kaj bo postala, ko bo velika – izumiteljica kot oče, popotnica in raziskovalka kot stric Klaus, cirkusantka ali pa kaj povsem drugega. Težko jo je zmesti in redko jo vidimo žalostno. Loti ne bi bila Loti, če ne bi našla pametne rešitve iz že tako velike zagate.

Stari potepuški PES KLAUS je prijazen popotnik. Prepotoval je že polovico sveta, zdaj pa se je odločil upokojiti. Klaus najraje poležava v svojem kovčku in drugim pripoveduje zgodbe s svojih neverjetnih potovanj. Nekoliko je len, predvsem pa zelo sproščen. A ko je to potrebno, se je pripravljen zopet podati na pot kljub vsem težavam, ki jih obeta potovanje.

ZAJEC RIKO je učitelj geografije zajcev s tremi ušesi, ki živijo na Mesecu. Ko se položaj mesečevih zajcev na Zemlji zaplete, se javi, da bo poskušal najti rešitev. Riko se zdi zelo strog in nepopustljiv, a v resnici gre za prijaznega in razumevajočega zajca.

MALI TRIUHI ZAJEC TIK je živahen in radoveden. Zaradi svoje radovednosti se pogosto znajde v nezavidljivem položaju. Tik skuša posnemati učitelja Rika in svojo novo prijateljico Loti, vendar se zaradi tega pogosto osmeši.

PES FRED je Klausov prijatelj in nekdanji sopotnik na potovanjih. Je nečimrn, veliko govori in je rad v središču pozornosti. Poklic plesnega učitelja mu omogoča, da blesti in izstopa v družbi drugih živali.

MAČEK VILJEM je Klausov prijatelj in nekdanji sopotnik. V nasprotju s Fredom je plašen in zadržan. Zelo se mora potruditi, da se zaplete v pogovor z drugimi. Viljem poskuša spati ob vsaki priložnosti, ki se mu ponudi. Meni, da je domišljijski svet sanj tisočkrat boljši od resničnega sveta in vsakdanjega življenja. V svetu sanj se Viljem podaja na neverjetne in razburljive dogodivščine, v resničnosti pa se mu nikoli ne zgodi nič posebnega.

MAČEK PAVEL je bobnar v glasbeni skupini. Na smrt je zaljubljen v pevko skupine, mačko Matildo. Matilda se obnaša kot muhasta zvezdnica, ki Pavlovih čustev ne jemlje resno. Ker hoče Pavel na vsak način osvojiti njeno srce, se odloči za nekaj nenavadnih in smešnih potez. Zaradi tega se znajde v čudnih situacijah, ređiti pa se mu uspe le zaradi neizmerne ljubezni do Matilde.

filmska junakinja Loti

Od konca osemdesetih let 20. stoletja sta ustvarjalca in režiserja Janno Pőldma in Heiki Ernits režirala več kratkih animiranih filmov ter osvojila nagrade na različnih festivalih, od Annecyja do Hirošime. Loti se je gledalcem prvič predstavila leta 2000, ko so na televiziji začeli predvajati uspešno nanizanko Lotijino potovanje na jug. Prvi celovečerni film Pőldmaja in Ernitsa, Loti iz Izumiteljske vasi, je v Estoniji postal velika uspešnica. Režiserja sta leta 2011 dokončala svoj naslednji celovečerni animirani družinski film z naslovom Loti in skrivnost mesečevega kamna.

Muzikal Detektivka Loti je na gledališkem odru doživel premiero leta 2009, gledališka igra Loti v vesolju pa bo premierno uprizorjena leta 2012.

iz prve roke

»Loti daje otrokom občutek varnosti. To ni tista varnost, ki jo otrokom dajejo junaki z nadnaravnimi sposobnostmi, s katerimi premagajo še enega okrutnega sovražnika. Občutek varnosti, ki ga pri otrocih ustvarijo filmi o Loti, temelji na dejstvu, da bi mladi gledalci radi obiskali Izumiteljsko vas in se podali na dogodivščine skupaj s psičko. Izumiteljska vas ni oddaljen in nedostopen pravljični svet, temveč gre za svet, ki ga otroci poznajo iz svojega življenja. Edina razlika je, da je svet na filmu nekoliko zanimivejši in bolj fantazijski. Prav tako tam ni likov ali stvari, ki bi lahko otrokom škodovali.

Nadnaravne stvari se v tem svetu ne dogajajo. Nihče ne more postati neviden ali pridobiti sposobnosti za hojo skozi stene. A če na potovanju na primer ugotovimo, da smo pozabili zobno ščetko doma, ali če si ob morski obali zaželimo palačink, se nam želja prav lahko uresniči. Edini pogoj je, da z vsem srcem verjamemo v rek starega popotnega psa Klausa: vse je mogoče, če si to dovolj želimo. Samo zares si moramo želeti, pa bomo v vrhu jelke odkrili pikapolonice, ki izdelujejo zobne ščetke, ali pa na dnu morja naleteli na pekovske mojstre, ki postrežejo z najokusnejšimi palačinkami na svetu.«

– Janno Pőldma, scenarist in režiser

kritike

»Ljubka zgodba o prijaznosti, prijateljstvu, radovednosti in učenju o drugačnih ljudeh – no, v tem primeru o triuhih zajcih. Očarljiva je tudi animacija, liki so narejeni preprosto, medtem ko so detajli, kot ogenj, dež in listje, realistični.«

(L.A. Story)

»Film se odlikuje po izjemni estetski dovršenosti – zaradi živih barv in velikega števila podrobnosti spominja na vrhunsko slikanico. Otroci med gledanjem filma kar ne morejo biti tiho; ko so se junaki približevali Otoku pingvinov, je približno petletni deček pred mano v dvorani vzkliknil: ‘Vau, krasno!’, čeprav se takrat ni nič dogajalo in smo na platnu lahko občudovali le pokrajino.«

(Kaarel Kressa, Eesti Päevaleht)

»Ena stvar drži v zgodbah o Loti kot pribito: niti en lik, ne glede na to, za kako obrobno vlogo gre, ni odvečen. Vsak ima svojo nalogo, ki se ji posveča. Četudi je edina dejavnost nekega lika v filmu spanje – kar velja za drugega popotnega tovariša strica Klausa –, se je bo lotil z veliko mero navdušenja. Sami liki trdno verjamejo v nujnost svojega početja. ‘Le kaj bi počeli brez mene,’ zadovoljno zavzdihne muhec Jaka, ko pošlje prebivalce Izumiteljske vasi zvečer v posteljo.«

(Donald Tomberg, Sirp)

»Sinergija sodelovanja med avtorji je izredna. Dejstvo, da je Loti s svojimi dogodivščinami v Estoniji tako priljubljena, me niti malo ne preseneča. Nič se namreč ne more primerjati s sporočilom, liki, vizualnostjo in preprosto lepoto zgodbe. Po eni strani je film primeren za otroke, po drugi pa lahko tudi odrasli iz njega izluščijo marsikatero modrost. Popotnika Loti in Klaus jih namreč v filmu zavestno trosita, in sicer v obliki popotnih rekov. Predvsem si velja zapomniti popotni rek številka sedem: »Življenje naj bo razburljivo!«

(Signe Sillasoo, Äripäev)

Video in fotografije

1videi 1fotografije