Povzetek

Prijatelja Tomaž in Anton iz majhne vasi predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa pod vprašajem.

Daljša vsebina
Slovenija, spomladi 1999. Prijatelja iz majhne vasi se odločita, da bosta predelala svoja mopeda v chopperja in se podala na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Ženejo ju podivjani impulzi, hkrati pa preganjajo konservativni tradicionalni vzorci. Začneta verjeti in razumeti stvari, ki si jih prej nista mogla niti predstavljati. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist, ki je prepotoval svet v iskanju svobode, ne da bi mu jo uspelo tudi najti. Drug drugemu in vsak sebi postavljata izzive skozi skupne izkušnje, pri čemer trgata vezi s predstavami o starem in dajeta prostor novemu. Pot pa je polna skritih nevarnosti: nenadna smrt enega od sopotnikov ogrozi njuno prijateljstvo, bolečina pa je neznosna, če ne moreš nikogar okriviti. Osebne vrednote so na preizkušnji, božji namen nejasen, svobodna volja pa vprašljiva. Izkaže se, da je njuno popotovanje drugačno, kot sta pričakovala. Da bi se osvobodila, morata poiskati svojo identiteto, kar jima nepreklicno spremeni življenje. Brezčasna zgodba o iskanju resničnega sebe. Poetični realizem in nekonvencionalna zgradba postavita gledalca za volan tega čustvenega popotovanja, ki kliče k razmisleku.

Izjava režiserja
“V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo z vzorci, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi,”
– Dominik Mencej, režiser

Festivali/nagrade
28. Sarajevo Film Festival | tekmovalni program – svetovna premiera
35. Filmski festival Herceg Novi | nagrada žirije Federacije filmskih kritikov Evrope in Mediterana (Fedeora)
25. Festival slovenskega filma | vesna za najboljši film po izboru občinstva, vesna za najboljšo glavno moško vlogo (Petja Labović), vesna za najboljšo montažo (Andrej Nagode, Matic Drakulić), vesna za najboljši zvok (Samo Jurca)
Film Festival Cottbus 2022 | tekmovalni program celovečernih igranih filmov (Youth Film U18)
Zagreb Film Festival 2022 | tekmovalni program
Sofia Film Festival
FAF 2022 – festival avtorskega filma v Beogradu, Srbija

portret avtorja
Dominik Mencej (1987) je diplomiral iz filmske in televizijske režije na ljubljanski AGRFT. Njegov kratki film Prespana pomlad je leta 2014 na Festivalu slovenskega filma poleg vesne za najboljši kratkometražec prejel tudi vesne za najboljšo režijo, scenarij, glavno žensko vlogo in scenografijo. Film Jezdeca je avtorjev prvi celovečerec.

Kratka biografija produkcijske hiše
Staragara, ustanovljena 2003, velja za eno od večjih slovenskih produkcij. Poleg celovečernih igranih projektov producira tudi kratke in dokumentarne filme. S filmi smo bili večkrat uspešni na Filmskih festivalih, kot so Benetke, Cannes, Locarno in drugih in tako pritegnili mednarodno pozornost in postali mednarodno prepoznavni. Poleg tega, da veliko sodelujemo z italijanskimi produkcijami in produkcijami iz držav nekdanje Jugoslavije, sodelujemo tudi z nizozemskimi, norveškimi, finskimi, češkimi in madžarskimi producenti.

Kritika Neil Young
FFF’s RIDERS by Dominik Mencej among best films of 2022 according to Screen!!

Screen’s critic Neil Young wrote: “Not just 2022’s best new feature-length film, but for my money the best of the last half-decade, Riders (which premiered in competition at Sarajevo in August) is the tender, mature, quietly virtuoso debut feature from Slovenian director/co-writer Dominik Mencej… Moving, even magical, on screen, Riders blossoms magnificently as a multi-layered tribute to the power of friendship, of nostalgia, and of cinema.”

Kritik Screen Daily Neil Young je zapisal: »Ne le najboljši novi celovečerni film leta 2022, ampak za svoj denar najboljši zadnjega pol desetletja, “Jezdeca”  (ki je bil premierno predvajan v tekmovalnem programu v Sarajevu avgusta) je nežen, zrel, tiho virtuozen prvenec celovečerec slovenskega režiserja/soscenarista Dominika Menceja … Ganljivi, celo magični, na platnu Jezdeci veličastno zacvetijo kot večplasten poklon moči prijateljstva, nostalgije in filma.«

      

Video in fotografije

1videi 7fotografije