Povzetek

V ospredju filma so tri britanske srednješolke (najstnice), ki pridejo v zabaviščno mesto Malia na grškem otoku Kreta na “najboljše počitnice doslej”. Medtem ko čakajo na rezultate mature bodo obeležile svoj prehod v odraslost. To so Tara (čudovita, magnetna Mia McKenna-Bruce; zgleda kot mešanica Britney Spears in Dianne Agron), Skye (Lara Peake) in Em (Enva Lewis). Tara je še zadnja devica, ki bi to rada na vsak način spremenila, njeni prijateljici pa z veseljem sodelujeta v kaosu. 16-letnica obrede vse bare in nočne klube, medtem pa na sosednjem hotelskem balkonu spozna fanta, za katera upa, da ji bosta omogočila nepozabno poletje. Tekila, vodka in koktajli tečejo v potokih… 

Celovečerni prvenec režiserke in direktorice fotografije Molly Manning Walker z živahnim in sočutnim pogledom na seks, prijateljstvo, privolitev in sladek vonj poletnih počitnic predstavlja razburljiv, ganljiv in boleče znan portret mladosti.

Film je bil okronan z nagrado v Cannesu in postal veliki zmagovalec filmskega festivala v Zagrebu. Žirija 21. ZFF (producentka Renée Hansen Mlodyszewski, igralka Labina Mitevska ter režiser Sebastian Meise) je dejala, da film odkriva neodvisno filmsko vizijo, sijajno igralsko zasedbo in intimno režijo: “Film nas je globoko pretresel, hkrati pa podžgal razprave, ki so nam še enkrat pokazale, kako smo še vedno zastareli v različnih perspektivah”.

Čeprav naslov nakazuje, da bomo v kinih videli še eno v vrsti razuzdanih najstniških komedij o zabavah in izgubi nedolžnosti (Ameriška pita, Super hudo, Projekt X, Spring Breakers, …) pa je prvenec Molly Manning Walker značajsko veliko bolj kompleksen in bolj spolno tesnoben, z bolj dramatičnimi odtenki sive, ki se prikradejo v neonsko barvo neskončne zabave. Sicer v filmu ne manjka popivanja, je pa pristop k seksu bolj dramatičen, poleg tega je odlika filma, ki ruši žanrske klišeje, trezen pogled na prijateljstvo in na to, kar (ne)sledi jutro po tem (zabava, izguba nedolžnosti) – grenak občutek nečimrnosti, otopelosti, razočaranja, osamljenosti.

NAGRADE / FESTIVALI
BAFTA 2024 – 3 nominacije
Cannes 2023 – glavna nagrada Poseben pogled (Molly Manning Walker) in 2 nominaciji
Evropske filmske nagrade 2023 – nagrada FIPRESCI in 2 nominaciji
Zagreb Film Festival 2023 – nagrada za najboljši film

   

Video in fotografije

1videi 6fotografije