Povzetek

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, pa tudi o izvirnosti namesto popolnosti.

– – – > KNJIŽNA ZBIRKA KINOBALON < – – –

Je prvi dan novega šolskega leta in dvanajstletni Mini se življenje postavi na glavo. Na šolo je prišel novinec E. D. Win, eden najboljših hiphop plesalcev v državi. Med glavnim odmorom na dvorišču šole E. D. Win učence povabi v novo plesno skupino, ki gre po zmago na državno tekmovanje The Mjøsa challenge. Avdicija bo jutri. Mina se prijavi ter se s pomočjo iskrene in duhovite babice loti intenzivnega učenja plesa. Nauči pa se tudi preseči težke skrbi o lastni samopodobi in se začne zavedati, kaj pomeni verjeti vase.

o avtorici
Aurora Gossé, rojena leta 1987, je študirala filmsko režijo na Norveškem. Njen diplomski film je bil nominiran za študentskega oskarja. Režirala je glasbene spote in priljubljeni nadaljevanji celovečernih filmov o Gašperju in Petri, ustvarja pa tudi TV-serije.

iz prve roke
»Mina ve, kaj želi, in prizadeva si, da bi dosegla svoje sanje vsem oviram navkljub. Je energična in pogumna dvanajstletnica, na prehodu med otroštvom in mladostništvom, v obdobju, ko so čustva močna in ko je vse usodno. /…/ Je bistra in odločna deklica z bogato domišljijo in čustvi. To je zgodba o prehodu iz otroštva v mladost, iz naivnega v samozavedanje. Zgodba o izvirnosti namesto popolnosti. O igrivosti in spontanosti namesto resnosti in poslušnosti. Ranljivosti namesto gotovosti. O pričakovanjih drugih in o tem, kaj pomeni slediti svojim sanjam ter verjeti vase. Zgodba, polna nasprotij, kot je življenje samo. Dancing Queen jemlje otroke in mlade resno.«

– Aurora Gossé

NAGRADE/FESTIVALI
Berlin 2023 – nominacija za najboljši film (Generation Kplus); FIFEM Montreal CFF 2023; BUFF CFF Malmö 2023 (nagrada za najboljšo komedijo); Ciné-Jeune de l’Aisne 2023; Kristiansand CFF 2023 (ECFA nagrada); Seattle IFF (nagrada občinstva).

Teme za pogovor: kdo smo, kaj želimo in kaj zmoremo, skupina in posameznik, izvirnost, popolnost, soočanje z močnimi čustvi, odnos do telesa, primerjanje z drugimi, motnje hranjenja, prehod med otroštvom in mladostništvom, prijateljstvo, medgeneracijski odnosi, ples

Uporabno pri predmetih: slovenščina, družba, športna vzgoja, razredne ure

Video in fotografije

1videi 6fotografije