Povzetek

Ko marinec Sam Cahill (Tobey Maguire) strmoglavi s helikopterjem v afganistanskih gorah, skrb za njegovo družino prevzame brat Tommy (Jake Gyllenhall), nekdanji zapornik in črna ovca družine. Spoprijatelji se s Samovo ženo Grace (Natalie Portman) in njegovima hčerkama. Čez nekaj mesecev se Sam vrne iz večmesečnega ujetništva pri talibanih povsem spremenjen. Psihično nestabilen začne sumiti brata in ženo, da sta se preveč zbližala. Napetost povečujeta še hčerki, ki sta se navezali na strica, čustveno otopelega in hladnega očeta pa ne moreta in nočeta sprejeti.

BRATA je režiral šestkratni nominiranec za oskarja Jim Sheridan (V Ameriki, V imenu očeta, Moja leva noga) po scenariju Davida Benioffa (Tek za zmajem, Troja). Igrajo Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Sam Shepard, Bailee Madison, Taylor Geare in Mare Winningham. Producenti so Ryan Kavanaugh, Sigurjon Sighvatsson in Michael De Luca. Izvršni producenti so Tucker Tooley, Jon Feltheimer, Scott Fischer in Zach Schiff-Abrams. Izvršni koproducent je Jeremiah Samuels, koproducenti pa so Kenneth Halsband, Mark Fischer in Matt Battaglia. Film je v ameriški kontekst postavljena predelava danske različice, ki jo je režirala Susanne Bier.

Tobey Maguire (Sam Cahill) je všeč kritikom in občinstvu. Dokazal se je tako v visoko proračunskih kot v neodvisnih filmih. Nazadnje je posnel črno komedijo The Details Jacoba Aarona Estesa. Leta 2007 je ponovno združil moči s Samom Raimijem in posnel tretji del franšize, s katero je zaslovel, Spider-Man. Nepozaben je bil v vlogi džokeja Reda Pollarda v Seabiscuitu Garyja Rossa, Dobrem Nemcu Stevna Soderbergha, Sesutem Harryju Woodyja Allena, Strahu in grozi v Las Vegasu Terryja Gilliama, Pleasantvillu Garyja Rossa, Hišnem redu Lasseja Hallstroma, Ride With The Devil Anga Leeja, Zlatih fantih Curtisa Hansona, Ledeni nevihti Anga Leeja in Duke of Groove Griffina Dunneja.

Oskarjevi nominiranec Jake Gyllenhaal (Tommy Cahill) je eden najobetavnejših igralcev svoje generacije. Največ nominacij in nagrad mu je prinesla vloga Jacka Twista v Gori Brokeback, pozornost kritikov in gledalcev pa je pritegnil z glavno vlogo v zdaj že kultnem filmu Richarda Kellyja Donnie Darko. Dokazal se je še v uspešnici Rolanda Emmericha Dan po jutrišnjem, Pridna punca Miguela Artete, Lovely & Amazing Nicole Holofcener in Oktobrsko nebo Joeja Johnstona.

Igralsko zasedbo je dopolnjeval v filmu Nevarna ženska, ki ga je režiral njegov oče Stephen Gyllenhaal, in uspešnici Rona Underwooda Mestni kavboji. Nastopil je še v izredno uspešni epizodi Bop Gun NBC-jeve serije Oddelek za umore: Življenje na ulici. Leta 2002 se je prvič preizkusil na gledališkem odru in za vlogo v igri This is Our Youth prejel nagrado London Evening Standard v kategoriji izredni novinec.

Zadnje vloge je odigral v filmih Perzijski princ: Sipine časa, Ugrabitev Gavina Hooda, Marinec Sama Mendesa, Dokaz Johna Maddena in Zodiak Davida Fincherja.

Natalie Portman (Grace Cahill) je bila nominirana za oskarja za stransko vlogo v filmu Mika Nicholsa Bližnji odnosi, ki temelji na gledališki uspešnici Patricka Marberja. Njeni soigralci so bili Jude Law, Julia Roberts in Clive Owen. Občudovali smo jo lahko tudi v zgodovinski drami Hladni vrh Anthonyja Minghelle ob boku Juda Lawa, Nicole Kidman in Renee Zellweger.

Na njeno veliko veselje jo je George Lucas izbral za vlogo princese Amidale v najnovejši trilogiji Vojn zvezd (v prvem, drugem in tretjem delu). Svojo pot na velikem platnu pa je začela ob strani Jeana Renoja v Profesionalcu Luca Bessona. Že s svojim prvencem je opozorila nase kritike in gledalce po vsem svetu.

Njeni poznejši znani filmi so Vsi pravijo ljubim te Woodyja Allena, Mars napada Tima Burtona, kjer sta bila njena soigralca Jack Nicholson in Glenn Close, Vročina Michaela Manna, Stanje zamaknjenosti, režiserski prvenec Zacha Braffa, V kot vroče maščevanje, Goyeve prikazni, Pariz, ljubim te, Moje borovničeve noči, Druga sestra Boleyn, New York, ljubim te in mnogi drugi.

Jim Sheridan (scenarist, režiser in producent) je s svojimi filmi navduševal kritike in občinstvo in z njimi pobral dva oskarja, 16 nominacij za oskarja in mnoge druge prestižne nagrade. Samo Sheridan je prejel šest nominacij za oskarja: dve za režijo (Moja leva noga, V imenu očeta), tri za scenarij (V Ameriki, Moja leva noga, V imenu očeta) in eno kot producent za V imenu očeta. Njegov zadnji film je bil Obogati ali crkni, življenjska zgodba o znanem raperju 50 Centu oziroma Curtisu Jacksonu, ki je v filmu tudi zaigral.

FESTIVALI, NAGRADE
Nominacija za zlati globus 2010 v kategorijah najboljša izvirna pesem (U2) in najboljša glavna moška vloga (Tobey Maguire).

Video in fotografije

1fotografije