Povzetek

Osupljive znanstvene in naravoslovne zgodbe nenavadnega življenja uralske sove, skrivnostne nočne plenilke, ki lahko neustrašno napade tudi človeka.

SINOPSIS
Dokumentarni film Bojevita kraljica noči (“Fearless Queen of the Night”) je dinamična naravoslovno-raziskovalna zgodba o uralski sovi (Strix uralensis). Gre za preplet prikaza njenega življenja, interakcij z drugimi živalskimi vrstami in z ljudmi ter znanstvenega proučevanja vrste. Sočasno spremljamo zgodbo para kozač v obdobju enega leta. V filmu bomo spoznali skrivnostno življenje ene največjih evropskih sov, ki je v času gnezditve izjemno agresivna. Film bodo oplemenitile in razgibale številne zgodbe, v katerih se pojavijo še druge s kozačo povezane živalske vrste. Predstavil bo tudi aktivnosti, v katere je dejavno vključen človek ‒ rehabilitacija poškodovanih osebkov v slovenskem zatočišču za prosto živeče živali, vzreja in ponovna naselitev kozač v Avstriji, proučevanje na Finskem, vplivi sečnje gozdov, kozače in polharji, nenavadno srečanje s kozačo v mestnem okolju, zanimive lovske zgodbe.

Film, ki se odvija v obdobju malo več kot enega leta, gledalcu omogoči izjemen vpogled v življenje več osebkov kozač. Ves čas se prepleta ter navezuje na človeške dejavnike, ki tako ali drugače vplivajo ali sovpadajo z živalskimi zgodbami. Tako bomo vzporedno spremljali zgodbe mnogih v naravi živečih sov in tiste pripadnice vrste, ki so močno povezane s človekom, vse to pa zaokrožajo vizualizirane vsebine znanstvenih odkritij.

Skozi različne zgodbe bomo spoznali še nekaj drugih živalskih vrst, katerih življenje se navezuje na kozače. V 80 -minutnem filmu bomo postopoma odstirali zelo nevsakdanje dnevno in nočno vedenje vrste, hkrati se bomo seznanili z najnovejšimi znanstvenimi ugotovitvami biologa dr. Ala Vrezca, enega najboljših poznavalcev kozač na svetu, ki danes to vrsto proučuje tudi s študenti, na katere prenaša svoje izjemno znanje.

GIBANJE KAMERE
Sove, ki živijo dokaj skrito nočno življenje, je težko proučevati, kakovostno posneti in posnetke združiti v privlačno in razgibano filmsko pripoved pa predstavlja še poseben izziv. Na srečo nam sodobna snemalna tehnologija to omogoča, s čimer se odstirajo tudi stvari, ki so bile še do nedavnega zavite v skrivnost. Gibanje kamere je dinamično in kreativno. Atraktivni prizori so pogosto predstavljeni v upočasnjenih posnetkih, posnetki gnezdenja in tudi nekateri ostali posnetki pa tudi v toplotni ali infrardeči tehnologiji. Zgodbe s človeškim dejavnikom bodo v večji meri posnete v sklopu observacijskih nastavljenih sekvenc in tudi kot popolnoma portretne sekvence.

Film zaznamujejo tudi številni privlačni nočni posnetki z dovršeno osvetlitvijo, pokrajinske kadre dopolnjujejo posnetki iz zraka ter posnetki s časovnim zamikom. Posamezne zgodbe so dopolnjene z izjavami dr. Ala Vrezca. Gledalec spremlja dogajanje tudi s pomočjo pripovedovalca, ki nastopa kot glas v ozadju. Zvočno kuliso predstavlja za film posebej napisana glasba.

   

Video in fotografije

1videi 19fotografije