Povzetek

September 1945. V vasi so proslavili konec vojne. Sebastijan je zrastel, zdaj ima 10 let. Z Belo nestrpno pričakujeta vrnitev Angeline, ki je že dve leti ni videl. A Angeline ni. Izginila je v letalski nesreči v osrčju alpskih gozdov. Po večdnevnem brezplodnem iskanju dvoma ni več: preživelih ni. A Sebastijan je prepričan, da je Angelina živa in vsaka minuta šteje – čim prej jo je treba poiskati. Med dvomljivci je tudi Sebastijanov dedek Cezar, ki vseeno pokliče na pomoč nekega Pierra, edinega pilota daleč naokrog, ki bi lahko preletel prizorišče usodne nesreče. Toda preden bodo rešili mladenko, se bosta morala deček in pes spopasti s tisočerimi nevarnostmi, prebroditi tisoč ovir in se soočiti s skrivnostjo. Skrivnost, ki bo za vedno spremenila Belino in Sebastijanovo življenje. Pustolovščina se nadaljuje …

CHRISTIAN DUGUAY je že kot otrok užival v pustolovščinah Bele in Sebastijana, zato je z veseljem prevzel štafetno palico od režiserja prvega dela filma Nicolasa Vaniera, ki je bil zaseden z drugim projektom. Duguay se je leta 2013 izkazal z režijo filma o pogumnem konju Jappeloupu. V Beli in Sebastijanu 2 gre prav tako za odnos med človekom in živaljo, zato je strogo upošteval navodila Andrewa Simpsona, vodnika, ki zna izvabiti pravi odziv psov (Belo igra več pirenejskih ovčarjev – glavna zvezda je še vedno vsestranski Garfield), ne da bi oviral igralce. Skupaj s sodelavci je Simpson z mojstrsko roko vodil tudi druge živali: volkove, lisice, srne, medveda in celo ptice roparice. Prav tako so se seveda izkazali človeški igralci.

V Beli in Sebastijanu 2 je Félix Bossuet še vedno Sebastijan, malce zrelejši, a še vedno enako trmast in neustrašen. Loteva se vratolomnih podvigov, vedno pod budnim Belinim očesom. Cezarja, njegovega dedka, znova tolmači Tchéky Karyo, francoski igralec, rojen v Turčiji, ki je nastopal v številnih hollywoodskih in francoskih filmih, tudi pod taktirko slavnega Luca Bessona. Bil je, recimo, mentor v Bessonovi Nikiti (1990). V tem nadaljevanju sta novi igralski pridobitvi že uveljavljeni Thierry Neuvic, pilot Pierre, za katerega se bo izkazalo, da je zelo povezan s Sebastijanom, in novinka na filmskem platnu Thylane Blondeau v vlogi neukročene 13-letne Gabriele, zaradi katere je žrtvovala dva poletna meseca, da bi se naučila govoriti z italijanskim naglasom. Neuvicov naslednji projekt bo biografski film, v katerem bo upodobil igralca in šansonjerja Yvesa Montanda.

Režiser Duguay se je sijajno ujel tudi s scenaristoma Juliette Sales in Fabienom Suarezom, ki odlično lovita ravnotežje med čustvi, akcijo in humorjem. Prav tako ga je navdušil avtor glasbe Armand Amar, ki zna z zvokom poudariti sliko, ne da bi jo preglasil. Ekipi je šlo na roko tudi vreme: kot bi nebesa vedela, kdaj mora sijati sonce in kdaj zapihati veter. Za spektakularne letalske prizore je zaslužen Didier Lafond, specialist za zračne posnetke.

Film Bela in Sebastijan 2 je nadaljevanje brezčasne zgodbe o prijateljstvu med dečkom in psom – zgodbe, posnete po najbolj slavnem delu francoske pisateljice Cécile Aubry. Drugi del je ohranil najboljše prvine prvega in mu po zaslugi dih jemajočih prizorov še dodal pridih Indiane Jonesa. Ta napeta zgodba, ki so jo otroci brali ali spremljali na televizijskih zaslonih, bo zagotovo pritegnila tudi današnje nadobudneže. Minilo je namreč več kot 50 let od začetka izhajanja zbirke zgodb za otroke francoske avtorice Cecile Aubery. Sedaj bo na velikem platnu že drugič predstavljena priredba njenega najbolj slavnega dela Bela in Sebastijan. V sredini šestdesetih let je bila po isti knjižni predlogi posneta televizijska serija in v osemdesetih kultna japonska risanka.

Video in fotografije

1videi 1fotografije