Povzetek

Amanda je samotarka, nima prijateljev in tudi ljubezenski odnosi ji ne gredo od rok. Rada hodi v kinoteko in na rejve, saj so obiskovalci tam podobno osamljeni kot ona. Še vedno jo preživljajo starši – živi v bogati, a disfunkcionalni družini farmacevtov, ki jo vzvišeno karajo, ker se noče vključiti v družinski posel. Amanda dneve brezdelno preživlja v najeti sobici, vsakdan pa ji popestrijo raznolike obsesije – na primer, zbiranje točk za nagrado v lokalni trgovini ali ideja o reševanju ostarelega konja. Ko Amanda nekega dne izve, da je v otroštvu imela prijateljico, se odloči, da jo spozna. A Rebecca, hčerka mamine prijateljice, ni nič manj posebna kot Amanda. Rebecca komaj kdaj zapusti svojo sobo, pogovarja pa se zgolj s svojo terapevtko. Amanda se odloči, da bosta z Rebecco na vsak način ponovno postali najboljši prijateljici.

Režiserka s stiliziranim avtorskim izrazom izrisuje občutke osamljenosti in odtujenosti, temačnost pa prežene z absurdno začinjenim humorjem. V svetu, ki je preplavljen z materialnimi dobrinami in površinskimi stiki, je minimalistična izpraznjenost filmskega prostora in likov odskočna deska za razmislek o svetu in našem bivanju v njem.

Teme za pogovor: najstništvo nasproti odraslosti, razvoj čustev in občutkov, samostojnost in neodvisnost, družinski odnosi, dosegati pričakovanja staršev, odtujenost, osamljenost, prijateljstvo, ljubezen, agorafobija, mejna osebnostna motnja, strah pred zavrnitvijo, vloga filmskega prostora, filmski slog in ritem

Uporabno pri predmetih: psihologija, filozofija, sociologija, italijanščina, film

Video in fotografije

1fotografije