Tretji mesec leta 2023 prinaša odlično filmsko ponudbo. Prihajajo številni filmi, nagrajeni na najbolj znanih filmskih festivalih, med drugim Blizu, Črta, Nedolžen, Kajenje povzroča kašelj ter animirani družinski film Zajčja šola.

BLIZU (“Close”)

Datum: 15.3.2023
Žanr: drama, 105 minut
Režija: Lukas Dhont
Igrajo: Eden Dambrine, Émilie Dequenne, Gustav De Waele

Prijateljstvo med trinajstletnima Léom in Rémijem se znajde na preizkušnji, ko ju zaradi tesnega odnosa začnejo zbadati vrstniki … Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu.

ČRTA (“The Line”)

Datum: 22.3.2023
Žanr: drama, 101 minuta
Režija: Ursula Meier
Igrajo: Elli Spagnolo, Stéphanie Blanchoud, Valeria Bruni Tedeschi

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovna premiero doživela na letošnjem Berlinalu.

Zajčja šola: Velika kraja jajc

Datum: 23.3.2023
Žanr: družinski animirani film / sinhronizirano
Režija: Ute von Münchow-Pohl
Glasovi: Andrej Murenc, Gašper Jarni, Gašper Malnar, Luka Ropret, Maja Kunšič, Primož Pirnat, Teja Bitenc, Vesna Pernarčič

Vsi v Zajčji šoli so v visoki pripravljenosti. Vodja tolpe mestnih zajcev Leon se želi enkrat za vselej znebiti velike noči in se zato združi z lisicami. Ga bodo velikonočni zajci uspeli ustaviti?

NEDOLŽEN (“The Innocent”)

Datum: 24.3.2023
Žanr: komedija
Režija: Louis Garrel
Igrajo: Louis Garrel, Noémie Merlant, Roschdy Zem

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

KAJENJE POVZROČA KAŠELJ (“Smoking causes coughing”)

Datum: 28.3.2023
Žanr: akcijska komedija
Režija: Quentin Dupieux
Igrajo: Adele Exarchopoulos, Alain Chabat, Benoit Poelvoorde, Vincent Lacoste

Skupina superjunakov, ki se proti zlobnežem bori s pomočjo negativne energije tobaka, se po divji bitki z želvo velikanko odpravi na obvezen enotedenski team building, da bi okrepili ekipnega duha, preden se vrnejo reševat svet … Najnovejša pustolovščina vodilnega francoskega absurdista Quentina Dupieuxa (MandibuleNeverjetno, a resnično) je zelo zabaven, zelo nepredvidljiv in zelo prismojen poklon starim superjunaškim serijam.

Zadnje novice