50 najboljših filmov, ki si jih je več kot 90 kritikov revije Sight and Sound ogledalo v kinematografih, na festivalih in na spletu leta 2022. Nekaj jih še ni bilo pri nas, zmagovalca pa si bomo lahko ogledali 18. januarja 2023.

50. NAJBOLJ GROZEN ČLOVEK NA SVETU (»The Worst Person in the World«) | Joachim Trier

Julie bo kmalu dopolnila trideset let, njeno življenje pa je ena sama eksistencialna zmešnjava. Zapravila je že kar nekaj svojih talentov, njen starejši fant Aksel, uspešen stripar, pa vse bolj pritiska nanjo, da se ustalita. Neke noči se med tavanjem po mestu znajde na zabavi, kjer spozna mladega in simpatičnega Eivinda … Portret mladenke v dvanajstih poglavjih, s prologom in epilogom – film Joachima Trierja je očarljiva, igriva in duhovita drama o ljubezni v našem času ter o tem, kako lahko imaš v življenju vse, a se še vedno počutiš kot največja zguba na svetu. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

43. OBE STRANI REZILA (»Both Sides of the Blade«) | Claire Denis

Pariz pozimi. Sarah in Jean že več let živita v ljubečem razmerju. Skupaj sta srečna in močna. In strast med njima nikoli ni ugasnila. Nekega jutra pa Sarah naleti na Françoisa, svojega nekdanjega ljubimca – prav tistega, ki jo je nekoč predstavil Jeanu; prav tistega, ki ga je zaradi Jeana brez omahovanja zapustila … Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.

41. VORTEKS (»Vortex«) | Gaspar Noé

Življenje je kratka zabava, ki bo hitro pozabljena. Film, posvečen »vsem tistim, ki jim bodo možgani razpadli prej kot srce«, je posnel Gaspar Noé (V praznino, Ljubezen, Vrhunec). Svetovna premiera je bila v Cannesu.

35. MEMORIA (»Memoria«) | Apichatpong Weerasethakul

Film MEMORIA je bil posnet in se odvija v Kolumbiji, kjer živi Angležinja, ki jo upodablja oskarjeva nagrajenka Tilda Swinton. Gre za prvi film režiserja Apichatponga Weerasethakula v angleškem jeziku. Tilda Swinton igra Jessico Holland, ki se ukvarja z vrtnarstvom in prodajo rož. V Bogoto gre obiskat svojo sestro Karen in moža Juana. Karen je v bolnišnici pristala zaradi skrivnostnih težav z dihali. Neke noči se Jessica zbudi iz morečih sanj, ko sliši čudne zvoke. Ne bo se pomirila, dokler ne ugotovi, za kaj gre…

34. DOGODEK (»Happening«) | Audrey Diwan

Priredba istoimenskega romana Annie Ernaux po scenariju Marcie Romano je režirala Audrey Diwan. Film se ozre na izkušnje s splavom, ko je bil v šestdesetih letih v Franciji še vedno nezakonit. Leta 1963, Francija. Bistra mlada študentka Anne zanosi in vidi svojo priložnost v tem, da konča študij. Ko se bližajo njeni zadnji izpiti in začne njeno družabno življenje bledeti, njena nosečnost napreduje, a jo hkrati prisili, da se sooči s sramoto – bolečino splava – čeprav mora za to tvegati celo zapor.

18. VSE POVSOD NAENKRAT (»Everything Everywhere All at Once«) | Daniel Kwan & Scheinert

Film Dana Kwana in Daniela Scheinerta je mešanica norega glasbenega video maratona, komedije, borilnih veščin in nadrealističnega znanstveno-fantastičnega okolja. A kljub vsemu gre za resno družinsko dramo z odlično igralsko zasedbo, izstopa zlasti osrednja zvezdnica Michelle Yeoh. V z/f filmu se dogaja marsikaj, a osnovno bistvo je preprosto. Evelyn Wang (Yeoh) je zaskrbljena lastnica propadajoče pralnice. Zdravje njenega očeta je v slabem stanju, mož Waymond ji vroči ločitvene dokumente, hčerka Joy je zelo razočarana z življenjem. Na koncu se pojavi še neusmiljena delavka davčne uprave Deirdre (Jamie Lee Curtis). Potem, ko Evelyn poskuša še zadnjič rešiti svoj posel, Waymondovo telo nenadoma obsede dvojnik iz ene od skoraj neskončnih alternativnih resničnosti. Pove ji, da je edina oseba, ki lahko reši multiverzum pred grožnjo, ki uničuje resničnost. Evelyn pa mora še vedno plačati davke…

14. ZLOČINI PRIHODNOSTI (»Crimes of the Future«) | David Cronenberg

David Cronenberg se po več kot dvajsetih letih vrača k žanru znanstvene fantastike, tudi tokrat z razmišljujočim in izzivalnim filmskim delom. V ne tako oddaljeni prihodnosti se človeštvo poskuša prilagoditi vse bolj sintetičnemu okolju. Saul Tenser je priljubljen performativni umetnik, ki spi v viseči postelji, podobni maternici. V možakarjevem telesu vseskozi rastejo novi organi, njihovo odkrivanje in odstanjevanje pa tvori jedro njegovih umetniških performansov, ki jih izvaja skupaj s svojo spremljevalko Caprice. Njegovo početje ni vedno sprejeto z odobravanjem. Nova vladna institucija poskuša izslediti posameznike z novimi organi, zato se Saul znajde pod njenim drobnogledom. Umetnik pod vse večjim pritiskom poskuša uprizoriti svoj najbolj šokanten performans do zdaj.

12. PACIFIKCIJA (»Pacifiction«) | Albert Serra

Režiser Albert Serra nadaljuje nizanje pripovedno drznih in izvirnih filmov, tokrat z mešanico kritike postkolonializma in apokaliptične grožnje. Francoski visoki komisar De Roller uživa v zadnjih tednih svojega mandata na Tahitiju. Svoj čas večinoma namenja pohajkovanju, obiskovanju nočnega kluba in druženju z domačini. Ko se njegovo bivanje v rajskem okolju počasi bliža koncu, pa ga novi dogodki začnejo navdajati z mešanimi občutki. Na otok prihaja vse več vojaškega osebja. Predstavniki lokalnega prebivalstva želijo od njega izvedeti, ali bo francoska vlada res nadaljevala izvajanje jedrskih poskusov. De Roller jih pomiri, a v sebi ve, da se podoba raja, v kateri je bival, počasi sesuva v prah. Uglajeni funkcionar se odpravi še na zadnji krog po kolonialnem ozemlju, ki ga je hkrati ljubil in sovražil.

7. NEKEGA LEPEGA JUTRA (»One Fine Morning«) | Mia Hansen-Løve

Režiserka Mia Hansen-Love po filmu Bergmanov otok nadaljuje z avtobiografskimi motivi – tokrat spregovori o soočanju z boleznijo svojega očeta. Sandra je mati samohranilka, ki dela kot tolmačka pri pomembnih mednarodnih dogodkih. Ob vsakodnevnih opravilih redno obiskuje svojega očeta, upokojenega profesorja filozofije. Starostnik trpi za Bensonovim sindromom, nevrodegenerativnim obolenjem, ki spominja na demenco. Sandra mora s svojo materjo poskrbeti za vse bolj ubogega očeta in se odločiti, ali ga poslati v dom za starostnike. V teh težkih časih pa se dogajajo tudi vedrejši pripetljaji. Sandra po dolgem času sreča Clémenta, prijatelja iz preteklosti. Čeprav je on v zvezi, med njima preskoči iskrica, ki zaneti strastno razmerje.

6. VSA TA LEPOTA IN PRELIVANJE KRVI (»All the Beauty and the Bloodshed«) | Laura Poitras

Fotografinja in vizualna umetnica Nan Goldin že od zgodnjih sedemdesetih let dokumentira intimno življenje prijateljev in umetnikov, vključno z lastnim, ter se tako poklanja ljudem in subkulturam, ki jih družba vse prepogosto stigmatizira. Leta 2017 se je podala v boj proti družini Sackler, farmacevtskim gigantom in filantropom, ki so najprestižnejšim muzejem po vsem svetu darovali milijone. Nan Goldin, ki je tudi sama preživela zasvojenost z opioidi, je s svojo aktivistično skupino P.A.I.N. organizirala akcije, s katerimi so Sacklerjeve in njihovo več milijard dolarjev vredno podjetje obtožili odgovornosti za opioidno krizo.

2. SAINT OMER (»Saint Omer«) | Alice Diop

Intrigantna drama razgalja nasilje nad temnopoltimi ženskami v sodobni francoski družbi. Velika nagrada žirije in nagrada za najboljši prvenec na festivalu v Benetkah. Mlada pisateljica Rama v Saint-Omerju na severu Francije prisostvuje sodnemu procesu proti Laurence Coly, mladi ženski, ki so jo obtožili umora lastne petnajstmesečne hčerke, saj naj bi jo zapustila na plaži ob naraščajoči plimi. Rama želi njeno zgodbo preliti v sodobno reinterpretacijo mita o Medeji. Ko se usoda Laurence Coly razgalja pred njenimi očmi, na dan pridejo Ramini lastni strahovi o materinstvu. Skozi pričanja travmatizirane Senegalke se razkriva zgodba o strogi vzgoji na severu Afrike, ločitvi od družine ob migraciji v Evropo ter o travmah, ki so ji jih v Evropi povzročile čustvene zlorabe in vseprisotni rasizem. Besede obtoženke pretresejo Ramina prepričanja in pod vprašaj postavijo njeno razsodnost.

1. PO SONCU (»Aftersun«) | Charlotte Wells

Enajstletna Sophie v poznih devetdesetih z očetom preživlja počitnice v turškem obmorskem letovišču. Potapljata se, igrata biljard in poležavata ob bazenu. Dvajset let pozneje njeni spomini, tako resnični kot namišljeni, zapolnijo vrzeli na domačih videoposnetkih, medtem ko skuša očeta, ki ga je poznala, uskladiti s človekom, ki ga ni. Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Film PO SONCU (“Aftersun”) prihaja v naša kina 18. januarja 2023.

Zadnje novice

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja