Akademija filmske umetnosti in znanosti (AMPAS) nagrado vsako leto podeli celovečernemu igranemu filmu, ki je nastal zunaj ZDA in vsebuje dialoge pretežno v jeziku, ki ni angleščina. Kategorija je bila prej imenovana kot nagrada za najboljši tujejezični film, vendar je bila aprila 2019 spremenjena v najboljši mednarodni celovečerni film, potem ko je Akademija ocenila, da je beseda “tuj oziroma tujejezični” zastarela. Filmi morajo biti prvič prikazani v kinematografih v njihovih državah nastanka med 1. oktobrom 2019 in 31. decembrom 2020. Spodaj našteti filmi bodo v distribuciji hiše Fivia, Vojnik.

FOTER (»The Father«) – Bolgarija
Kristina Grozeva, Petar Valchanov

Intimna družinska drama, ki nam skozi vrsto komičnih in absurdnih dogodkov pokaže, kako težko je negovati pristen odnos s tistimi, ki so nam blizu. Vasil je pravkar pokopal svojo drago ženo Ivanko. Na pogrebu pa mu soseda pove, da jo Ivanka vztrajno poskuša priklicati po telefonu. Vasil je prepričan, da mu žena poskuša nekaj povedati, zato poišče pomoč znanega medija, da bi mu pomagal vzpostaviti stik z njo. Njegov sin Pavel ga poskuša spraviti k pameti, a Vasil trmasto vztraja pri svoji nameri…

ŠARLATAN (»Charlatan«) – Češka
Agnieszka Holland

Osupljiva zgodba človeka, nadarjenega z izjemnimi sposobnostmi, postavljena v ozadje dogodkov totalitarnih petdesetih let prejšnjega stoletja. Film z oskarjem nominirane režiserke Agnieszke Holland (Sledi), nominiran za najboljši film na festivalu v Berlinu.

ZAČETEK (»Beginning«) – Gruzija
Dea Kulumbegashvili

Film je bil imenovan v uradni izbor filmskega festivala v Cannesu maja 2020, vendar tam ni bil predvajan zaradi pandemije. Premiero je doživel na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, kjer je prejel nagrado FIPRESCI. V zaspanem mestucu ekstremistična skupina napade skupnost Jehovovih prič. Sredi tega konflikta se svet žene vodje skupnosti počasi sesuje..

IN JUTRI VES SVET (»And Tomorrow the Entire World«) – Nemčija
Julia von Heinz

Kako daleč je nekdo pripravljen iti zaradi svoje politične zavezanosti. Luisa, 20-letna študentka prava iz družine višjega sloja, se pridruži Antifi, ker nasprotuje vzponu politične desnice v Nemčiji. Politična drama je premiero doživela na festivalu v Benetkah.

SADEŽI POZABE (»Apples«) – Grčija
Christos Nikou

Aris, moški srednji let, se znajde sredi svetovne pandemije, ki povzroča nenadno izgubo spomina. Vpisan je v poseben program zdravljenja, ki je zasnovan za pomoč bolnikom, ki iščejo novo identiteto. Vsakodnevna opravila ima predpisana na kasetah, s katerimi ustvarja nove spomine, vse skupaj pa je dokumentirano na polaroidni fotoaparat. Aris počasi prihaja nazaj v običajno življenje, med tem pa sreča Anno, žensko, ki je prav tako na okrevanju.

PRAVI MAMI (»True Mothers«) – Japonska
Naomi Kawase

Mati s 5-letnim posvojenim otrokom nepričakovano stopi v stik z žensko, ki trdi, da je njegova prava mama. Zaskrbljena je, da bi si ga sedaj želela nazaj… Režiserka filma je velikokrat nagrajena Japonka Naomi Kawase.

IZGNANSTVO (»Exile«) – Kosovo
Visar Morina

Izgnanstvo, vročična, z elementi srhljivke začinjena študija moškega, ki se čuti diskriminiranega in se vse bolj zapleta v mreže lastne paranoje, je zmagovalni film letošnjega sarajevskega filmskega festivala.

NIKOLI VEČ NE BO SNEŽILO (»Never Gonna Snow Again«) – Poljska
Malgorzata Szumowska, Michal Englert

Ženja, rusko govoreči priseljenec z vzhoda, dela kot maser na Poljskem in postane pravi guru v bogati zaprti skupnosti, kjer živijo njegove stranke. Komična drama v režiji Malgorzate Szumowske in Michala Englerta je doživela svetovno premiero na beneškem filmskem festivalu.

DRAGI TOVARIŠI (»Dear Comrades!«) – Rusija
Andrei Konchalovsky

Zgodovinska drama Dragi tovariši govori o krvavih dogodkih, ki so v šestdesetih letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so zaradi prikrivanja oblasti dolga desetletja ostali zamolčani. V Benetkah je prejel posebno nagrado žirije.

Popoln seznam vseh nominiranih filmov najdete tu. Podelitev oskarjev bo v nedeljo, 25. aprila 2021.

Zadnje novice