Berlin je od danes v znamenju 70. filmskega festivala Berlinala, na katerem bodo v 11 dneh prikazali 340 filmov, od tega se jih 18 poteguje za medvede. Za glavne nagrade se bosta potegovala tudi filma Phillipa Garrela in Abela Ferrare.

SOL SOLZA (“The Salt of Tears”) – Phillipe Garrel

Režiser Phillipe Garrel je desetletja izvrstno oblikoval intimne zgodbe o francoski identiteti, ki so pogosto zakoreninjene v bolečih romancah, pripovedovanih z bujnimi črno-belimi posnetki. Zdi se, da je Sol solza prav to, saj spremlja težak položaj mizarja, razdeljenega med njegovo privlačnostjo do žensk in mestnega življenja. Oba interesa ga vodita v nove smeri, ki jih preganja negotovost.

SIBIRIJA (“Siberia”) – Abel Ferrara

Eden najbolj trpežnih sodobnih igralsko-režiserskih tandemov je poln presenečenj. Kralj žgečkljivih newyorških zgodb, režiser Abel Ferrara, je razvil nežnejšo, introspektivno plat, ki jo prinaša v sodelovanju z Willemom Dafoejem. Od apokaliptičnega »4.44 Zadnji dan na Zemlji« do biografskega »Pasolinija« in mračne avtobiografske drame »Tommaso« je vsestranski igralec postal objekt za eksistencialni pogled na ogroženo stanje človeštva. »Sibirija« je na prvi videz najbolj ambiciozen poizkus dueta – abstraktna zgodba o človeku (Dafoe), ki pobegne iz jame, da bi se spopadel s svojimi sanjami in drugimi nenavadnimi okoliščinami, med katere spada tudi obračun z medvedom.

Nagrade bodo podelili v soboto, 29. februarja.

Zadnje novice