Na 76. filmskem festivalu v Benetkah je veliko nagrado žirije prejel Roman Polanski za film ?? ??????? ??? ? ??? (?’??????) oziroma Častnik in vohun.

Jean Dujardin in Louis Garrel v filmu J’accuse (2019)

Organizatorji festivala so bili deležni številnih kritik, ker so delo kontroverznega režiserja, ki mu v ZDA grozi zapor zaradi posilstva mladoletnice, uvrstili na spored. Kot so dejali, odločajo o kakovosti filma, ne režiserju. Roman Polanski se seveda festivala ni udeležil.

Polanski resnično zgodbo pove s perspektive Georgesa Picquarta (Jean Dujardin), ministra za vojno, ki skuša razkriti, da so bili dokumenti, na podlagi katerih je bil judovski vojaški časnik Alfred Dreyfus (Louis Garrel) obsojen izdajstva in poslan v delovno kolonijo, ponarejeni.

ZGODBA / Častnik in vohun

Zgodovinska drama obravnava tako imenovano Dreyfusovo afero in je ekranizacija istoimenskega romana Roberta Harrisa. Leta 1895 so proti mlademu obetavnemu francoskemu generalštabnemu častniku Alfredu Dreyfusu vložili obtožnico, ker naj bi Nemčiji izdajal vojaške skrivnosti in sodišče je odločilo, da je kriv. Obsojen je bil na dosmrtno ječo na Hudičevem otoku. Med pričami njegovega ponižanja je polkovnik Georges Picquart, ki je napredoval v vodjo vojaške protiobveščevalne enote. Ko pa Picquart odkrije, da se skrivnosti še vedno predajajo Nemcem, ga vleče v nevaren labirint korupcij in prevar, ki ogrožajo ne le njegovo čast, temveč tudi njegovo življenje.

Časopisni članek pisatelja Emila Zolaja s člankom J’Accuse…

Romanopisec Emile Zola je na Clemenceaujevo pobudo v časopisnem članku z naslovom J’Accuse (Obtožujem) sodnike obtožil, da so pri razsodbi upoštevali ukaze obrambnega ministrstva. Dogodek je vplival na okrepitev in večjo enotnost politične levice, zmanjšal pa se je vpliv vojske.

Zadnje novice