Leta 1937 je nacistična stranka organizirala razstavo »degenerirane umetnosti« v Münchnu, ki je nato potovala po drugih nemških mestih. Hitler je že vrsto let napadal moderno umetnost (umetniki so bili vsi “nesposobni, goljufiji in norci”), zato je bila ta razstava podaljšek njegovega napada na sodobni svet, na skupne humanistične vrednote. Razstava je predstavljala umetnike, kot so Picasso, Mondrian, Kandinsky, Paul Klee, George Grosz, vključno s celotnim oddelkom, namenjenim judovskim umetnikom, in je bila propaganda proti »nečistočam« v nemški kulturi.

V KINU OD 27. JUNIJA 2019

Novi film režiserja Floriana Henckela von Donnersmarcka se začne prav na tej razstavi. Mladi fant po imenu Kurt (Cai Cohrs) in njegova svobodomiselna teta Elisabeth (Saskia Rosendahl) stojita v skupini in poslušata nacističnega vodiča (Lars Eidinger), ki se z zaničevanjem posmehuje sliki Kandinskega: »Kako lahko to oplemeniti tvojo dušo?”

To vprašanje odmeva skozi celoten film, ki prikazuje 40-letno obdobje, in ohlapno temelji na življenju nemškega slikarja Gerharda Richterja, ki ga pogosto imenujejo največji še živeči slikar na svetu.

Zadnje novice