Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Po celodnevni krvavi bitki, se jim je v nemogočih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba preživelih herojev.

PREBOJ – jeseni v kinu

Film je režiral Dejan Babosek, igrajo pa Domen Valič, Jan Bučar, Miha Rodman, Andrei Lenart, Valentina Plaskan,…

Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. Film prikazuje nemogoče pogoje v katerih so delovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Izhaja iz dejstva, da mlade generacije tematike NOB praktično ne poznajo. Živimo v času ponovnega vzpona naci-fašističnih ideologij, sejanja strahu in sovraštva, priča smo spreminjanju zgodovine in vrednosti Narodnoosvobodilnega boja, tako po socialnih omrežjih, v medijih in kar je najhuje še v politiki.

Zgodba filma Preboj je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal Franc Sever Franta partizanski komandant, ki je v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj 500 borcev in bork.

Zadnje novice