Povzetek

© 2011 * drama, 107 minut * Robert Guédiguian
Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan

Nagrada LUX za najboljši evropski film 2011.

Michel je predan ladjedelniški delavec v marsejskem pristanišču. Kot razredno zaveden sindikalist že 30 let živi po načelih poštenosti. V soprogi Marie-Claire je našel enakovrednega življenjskega tovariša, zvestega zaveznika, pa tudi predanega kritika. Ko se sooči z nezavidljivo nalogo izbrati 20 delavcev, ki naj bi bili odpuščeni, se odloči, da bo žrebal, in tako nazadnje sam ostane brez službe. Čeprav je brez pravih možnosti za ponovno zaposlitev, svojo predčasno upokojitev sprejme brez pritožb, obkrožen z ljubečo družino in dobrimi prijatelji. Toda njegov svet se obrne na glavo, ko nekega dne druženje s prijatelji prekine brutalen napad dveh zamaskiranih moških, ki jih oropata. Michel je še toliko bolj pretresen, ko ugotovi, da je bil eden od nasilnežev njegov bivši sodelavec, ki je bil odpuščen hkrati z njim.

Režiser Robert Guédiguian nam pripoveduje zgodbo o moralnih dilemah bivšega sindikalnega aktivista v času, ko razredni boj ne predstavlja več realnosti »revnih ljudi«. Navdahnjen s pesmijo Revni ljudje Victorja Hugoja, a hkrati nadvse aktualen in politično angažiran film, prepojen s humanizmom in iskreno vero v človeško dobroto.

»Sneg na Kilimandžaru je lucidni, angažirani film o 99 odstotkih, ki se hočejo v zgodovino vrniti čiste vesti. ZA+« (Marcel Štefančič, jr, Mladina)

EAN koda:3830054370777

DVD izide: 10. avgust 2012

Video in fotografije

1fotografije