Povzetek

© 2010 * triler, 123 minut * Roman Polanski

Ewan McGregor, Kim Cattrall, Pierce Brosnan, Timothy Hutton

Britanski pisatelj privoli, da bo dokončal spomine nekdanjega britanskega premierja Adama Langa. Toda projekt je od vsega začetka ovit v zloveščo tančico – ne nazadnje zato, ker je njegov predhodnik, Langov dolgoletni pomočnik, umrl v tragični nesreči.

Novi pisatelj odpotuje v Ameriko, da bi se lotil projekta na otoku, kjer Lang trenutno prebiva z ženo Ruth ter pomočnico (in ljubico) Amelio. Toda dan po njegovem prihodu nekdanji britanski minister javno obtoži Langa, da je odobril protipravno izročitev osumljenih teroristov Cii, da bi slednja od njih pridobila podatke z mučenjem – kar pa velja za vojni zločin. Zaradi incidenta se pred Langovo hišo začnejo zbirati novinarji in tudi demonstranti. Ob zbiranju podatkov za knjigo pisatelj medtem razkrije vse več prikritih podrobnosti, zaradi katerih posumi, da je njegov predhodnik morda naletel na mračno skrivnost, ki bi Langa povezovala s Cio, in da je ključ do tega podatka skrit v njegovem nedokončanem rokopisu. Ali je Lang med svojim mandatom skrivoma sodeloval z ameriško obveščevalno agencijo? Je bil morda prvi biograf umorjen zaradi pretresljive resnice, ki jo je razkril?

Vznemirljivi politični triler, ki prepleta številne aktualne teme, je napeta zgodba o spletkah in prevarah – seksualnih, političnih in literarnih. V svetu, kjer nič – in nihče – ni to, kar se zdi, pisatelj v senci kmalu spozna, da je preteklost lahko smrtno nevarna … in da o poteku zgodovine odloča samo, kdor preživi, da bi jo zapisal.

Srebrni medved za najboljšo režijo – Berlinale 2010.

EAN koda: 3830054370333

DVD izide: 14. oktober 2011

Video in fotografije

1fotografije