Povzetek

Film Igor in Rosa je zgodba o navidezno izgubljeni in ponovno pridobljeni ljubezni. Gre za slovensko-italijansko manjšinsko koprodukcijo… intimno dramo o starejšem paru z odraslimi otroki. Glavna junaka Rosa in Igor živita pod isto streho, kjer se uspešno izogibata drug drugemu, čeprav sta skupaj že dolga leta. Zaradi določenih dogodkov je njuno razmerje razpadlo, čisto drugi razlogi pa ju znova združijo. V glavnih vlogah blestita mednarodno priznana igralca Boris Cavazza (Igor) in Lunetta Savino (Rosa) kot slovensko-italijanski zakonski par.

»Popolna ljubezen je, ko ljubimo nekoga, zaradi katerega postanemo nesrečni.«
– Soren Kierkegaard

Igor in Rosa je film o potovanju po zgodbi nekega para, ki že štirideset let živi skupaj. Njuni prijatelji so Italijani in Slovenci, kulturi se prepletata. Njo je izguba hčerke Maje porinila v najmračnejši obup, on pa že dolgo živi v stanju globoke otopelosti. Njun odnos sestavljajo le majhni spopadi in zamere, ki jih ne moreta premagati. Je zgodba o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo zaradi najbolj nepopravljive med bolečinami. Je zgodba o meji in prehajanju le-te: o meji med državami, med ljudmi, med generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi.

V filmu poleg Borisa Cavazze nastopata tudi dva znana slovenska igralca – Anita Kravos in Branko Đurić-Đuro. Film je sprva nosil delovni naslov Neverin, kar v tržaškem narečju pomeni nevihta.

KATJA COLJA (režiserka in scenaristka)
je rojena v Repnu pri Trstu, kot filmska ustvarjalka pa živi v Rimu. Po študiju na filozofski fakulteti v Trstu se je zaposlila na italijanski javni radioteleviziji. Najprej je delala v slovenskem programu, potem se je preselila v Rim. Tam je začela sodelovati s priznanimi italijanskimi filmskimi ustvarjalci, kot so Nanni Moretti, brata Paolo in Vittorio Taviani ter Ettore Scola. Zaradi tega je ostala v italijanskem glavnem mestu. Do danes je posnela nekaj kratkih in dokumentarnih filmov, Igor in Rosa je njen celovečerni prvenec.

BORIS CAVAZZA (Igor)
je slovenski gledališki in filmski igralec ter režiser. Rodil se je leta 1939 v Milanu. Borisov oče je bil Italijan, mati Slovenka. V Slovenijo se je preselil leta 1948. Del svojega otroštva je preživel v Krškem. Leta 1956 se je vpisal na Pomorsko šolo v Piranu in po štiriletnem šolanju postal strojnik ter od leta 1960 do 1963 delal najprej kot asistent, potem pa kot častnik stroja na ladjah trgovske mornarice. Leto pozneje se je vpisal na AGRFT v Ljubljani, kjer je diplomiral 1986. Tam je poučeval v letih 1987-90 in 1993-2002, od 1985 kot redni profesor za dramsko igro in igro pred kamero. Od leta 1971 deluje kot profesionalni igralec. To pot je začel v SNG Drami in nadaljeval v Slovenskem mladinskem gledališču. Spada med najpomembnejše slovenske igralce. Uveljavil se je tudi kot režiser v različnih gledališčih, še zlasti pa kot igralec v številnih slovenskih filmih; pisal je tudi scenarije za filme in TV-igre, v katerih je igral glavne vloge.
Leta 1973 je prejel nagrado Prešernovega sklada, 1978 Severjevo nagrado, štirikrat Borštnikovo nagrado (1979, 1985, 1986, 1987), leta 1986 Badjurovo nagrado, leta 1987 Prešernovo nagrado in Sterijevo nagrado, leta 1992 Borštnikov prstan, leta 2006 nagrado Vesna (skupaj s Sebastijanom Cavazzo), leta 2012 viktorja za življenjsko delo, leta 2017 nagrado bert (za življenjsko delo na področju filma) in leta 2018 zlati red za zasluge Republike Slovenije. Je tudi ambasador Unicefa.
Manj znano je, da je Boris Cavazza tudi glasbenik, saj kot vokalist nastopa tudi v zasedbi Boris Cavazza kvintet (tudi kvartet) s Fake Orchestra. Izvajajo avtorske skladbe, ki so jih leta 2005 pri založbi Nika izdali pod naslovom 11 korakov, ter italijanske kancone.

FESTIVALI
Film Igor in Rosa je imel svetovno premiero junija na mednarodnem filmskem festivalu v Šanghaju (Kitajska) – v tekmovalnem programu.

PODPORA
Slovenski koproducent filma je produkcijska hiša Casablanca. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, RTV Slovenija, Viba filma, Pianeta Zero, italijanskega ministrstva za kulturo, FVG AV Fund, FVG filmske komisije, RAI in Eurimages. Film sta omogočila tudi Grand Casino in Kobilarna Lipica.

Video in fotografije

7fotografije