Povzetek

»Ne bi se smeli toliko ubadati z iskanjem sreče, ampak s srečo v iskanju.« – – Profesor Coreman

Hector (Simon Pegg) je malce čudaški psihiater, ki ima dovolj svojega enoličnega in na videz popolnega življenja. S svojim »popolnim« dekletom Claro (Rosamund Pike) živi v »popolnem« londonskem stanovanju. Vsako jutro zajtrkuje enako, spije kavo iz iste skodelice in se odpravi po isti poti v ordinacijo. Nekega dne ga spreleti, da izgublja potrpljenje s pacienti, ki niso nič srečnejši. Začne se spraševati, kaj je sreča, in ugotovi, da nima pojma.

Clari pove, da se počuti kot slepar, saj življenja sploh še ni zares okusil, pa vseeno daje nasvete pacientom. Sklene, da bo zapustil življenje, ki mu vlada rutina, in poskusil nekaj novega. Oborožen z levjim pogumom in otroško radovednostjo se poda na popotovanje okoli sveta, v upanju, da bo odkril recept za pravo srečo. In tako se začne Hectorjeva življenjska odisejada s huronsko smešnimi zapleti.

Film je priredba istoimenske francoske knjižne uspešnice Françoisa Lelorda. Režiral je Peter Chelsom, v pestri mednarodni igralski zasedbi pa so Simon Pegg, Toni Collette, Rosamund Pike, Stellan Skarsgård, Jean Reno in Christopher Plummer. Snemali so na štirih celinah, in sicer v Severni Ameriki, Evropi, Aziji in Afriki.

Simon Pegg (Hector) je igralec in scenarist, ki je zaslovel s televizijsko serijo Spaced, nadaljeval pa z uspešnicami Shaun of the Dead (2004), Misija: Nemogoče III (2006), Hot Fuzz (2007), Zgodbe iz Narnije: Potovanje Potepuške zarje (2010), Misija: Nemogoče – protokol duh (2011), Tintin in njegove pustolovščine (2011), Paul (2011), Zvezdne steze (2009), Ledena doba 3: Zora dinozavrov (2009), Pr’konc sveta (2013), Divja salsa (2014), Škatlarji (2014). Trenutno sodeluje pri snemanju filma Misija: Nemogoče 5.

Rosamund Pike (Clara) mednarodnemu občinstvu je najbolj znana iz Bondovega trilerja Die Another Day, sicer pa je kariero začela na odrskih deskah, kamor se še vedno vrača. Filmski debi je doživela ob Albertu Finneyju v A Rather English Marriage in na TV v BBC-jevi nadaljevanki Wives and Daughters z Michaelom Gambonom in Francesco Annis. Igrala je tudi v nadaljevanki Love in a Cold Climate, v trilerju v slogu dokumentarca Promised Land Hotel izraelskega režiserja Amosa Gitaija, ob Johnnyju Deppu v The Libertine, v Doom, Screen Test, Fracture in Fugitive. Je edinka dveh opernih pevcev in je odraščala v Londonu. Pri šestnajstih so jo sprejeli v slavni National Youth Theatre, kjer je vrhunec dosegla pri osemnajstih z glavno vlogo v Romeu in Juliji. Med študijem na Oxfordu je nastopala v gledališču, med počitnicami pa je na Japonskem nastopala v gledališčih v Osaki Kjotu in Tokiu. Tam je tudi dobila prvo vlogo v filmu A Rather English Marriage.

Toni Collette (Agnes) se je rodila in odraščala v Avstraliji, mednarodno slavo pa je požela leta 1994 v avstralskem filmu P.J. Hogana Muriel se poroči (Muriel’s Wedding), za vlogo pa prejela tudi dve nagradi avstralskega filmskega sklada ter nominacijo za zlati globus. Kariero v filmu je začela z vlogo v filmu Spotswood, sledila pa je vloga matere v Šestem čutu, za katero je bila nominirana za oskarja. Pojavila se je v filmih Shaft, Emma, Ure do večnosti, Žametne noči, V njenih čevljih, Vse o fantu, Nevarna smer,… Nominirana je bila tudi za nagrado tony za svoj broadwayski debi v muzikalu The Wild Party.

Stellan Skarsgard (Edward) je švedski igralec, ki je 16 let ustvarjal v Kraljevem dramskem gledališču v Stockholmu, pri filmu pa debitiral z vlogo v švedskem filmu The Simpleminded Murderer. Za to vlogo je dobil nagrado za najboljšega igralca na Berlinskem festivalu. Je eden najbolj delavnih in nadarjenih evropskih igralcev, ki ga k sodelovanju vabijo najuspešnejši hollywoodski režiserji. Med prvimi opaznimi vlogami je tista v Lovu na Rdeči oktober. Kritiki so ga hvalili za vlogo v drami Neznosna lahkost bivanja, Dobri Will Hunting, Amistad, Lom valov in številnih drugih. Svojo igralsko pot je začel s priznanima režiserjema Alfom Sjobergom in Ingmarjem Bergmanom. Videli smo ga tudi v kontroverznem Dogvillu ob Nicole Kidman, Kralju Arturju, trilogiji Pirati s Karibov, muzikalu Mamma Mia!, Maščevalcih,…

Jean Reno (Diego Baresco) je uspešen francoski igralec španskega rodu. Rojen leta 1948 v Casablanci, kamor so se njegovi andaluzijski starši zatekli pred Francom, je prišel v Pariz šele leta 1970. Zanj je bilo odločilno srečanje z režiserjem Lucom Bessonom, ki mu je najprej zaupal majhno vlogo v svojem Podzemlju (1985), potem pa opazni vlogi v filmih Velika modrina (1988) in Nikita (1990). Leta 1994 je postal glavni junak njegovega Leona. Jean Reno ima prav poseben dar za komedije, med katere sodi tudi film Zapri gobec. Leta 1993 je zablestel v komediji Obiskovalci, ki je v Franciji dosegla fenomenalen uspeh. V filmu Noč na letališču (2002), v katerem je zaigral skupaj z Juliette Binoche, se je poskusil tudi v romantični komediji. Uspešen je tudi čez veliko lužo. Pod taktirko Lawrenca Kasdana je leta 1995 posnel Francoski poljub; naslednje leto je igral v filmu Briana De Palme Misija: Nemogoče, leta 1998 pa v filmu Rolanda Emmericha Godzilla. Letos smo ga videli tudi v komični drami Moje poletje v Provansi.

Christopher Plummer (profesor Coreman) ima za seboj 50 let uspešne gledališke in filmske kariere (nastopil je v več kot 100 filmih). Za svoje gledališke nastope je dobil številne nagrade, na filmu pa se je prvič pojavil v filmu Sidneyja Lumeta Stage Struck. Sodeloval je v filmih Mož, ki je hotel biti kralj, Bitka za Anglijo, Padec rimskega cesarstva, Stage Struck, Waterloo, Zvezdne steze 6, 12 opic, Moje pesmi, moje sanje, Prebujena vest (nominacija za oskarja), Čudoviti um, Rad mora imeti pse, Zaklad pozabljenih, Syriana, Insajder, V višave, 9,… Na televiziji je med drugim nastopil v Pesem ptic trnovk, Hamlet at Elsinore, Nuremberg, Little Moon of Alban. Napisal je avtobiografijo In Spite of Myself.

Peter Chelsom (režiser) se je rodil v Blackpoolu na severu Anglije. Šolal se je za fotografa, vendar se je po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih vpisal na London’s Central School of Drama, kjer je študiral 3 leta. Naslednjih 10 let je delal kot igralec (imel je glavne vloge v TV nanizankah, filmih in gledališču), nato pa se je odločil za scenaristično in režisersko kariero. Poleg režiranja tudi poučuje. Med drugim je predaval na Actor’s Institutu in v New Yorku vodil seminarje za igralce. Pogosto je bil nominiran za nagrado BAFTA, veliko pa ga vabijo na različne filmske festivale po vsem svetu. Njegov režiserski prvenec je bila uspešna romantična komedija Poslušaj mojo pesem (Hear My Song). Drugi film je bil Funny Bones, hollywoodski film z Oliverjem Plattom, Jerryjem Lewisom, Leslie Caron in Lee Evansom. Sledil je še Mogočni par z odlično igralsko zasedbo (Sharon Stone, Gillian Anderson, Gena Rowlands, Harry Dean Stanton in Kieran Culkin). Poleg Igre usode je režiral še Mesto in dežela (Town and Country), Zaplešiva (Shall We Dance? ) in Hannah Montana.

Video in fotografije

1videi 1fotografije