Povzetek

23.07. * glasbena drama, 131 min * Mia Hansen-Love
Felix De Givry, Pauline Etienne, Vincent Macaigne

KRATKA VSEBINA

Film o življenju francoskega DJ-ja Paula Valléeja, ki je zaslužen za glasbeni stil »French House« – vrsto francoske elektronske glasbe, ki je postala priljubljena v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

V prvem delu filma spoznamo Paula, mladega ljubitelja garage glasbe, ki se v začetku 90. let v Parizu trudi uspeti kot DJ. Hodi z Američanko Julio, a zveza razpade, ko se ona odseli v New York, da bi si našla resno službo. Elektronska glasba se v mestu hitro razvija, Paul pa se skupaj s prijateljem Stanom, s katerim ustanovita duo Cheers, uveljavlja na glasbeni sceni in si hitro pridobiva oboževalce.

Po koncu še enega razmerja Paul začne resno zvezo z Louise, zaradi glasbene kariere pa tik pred zaključkom opusti študij književnosti. Njegov glasbeni prijatelj Cyril se medtem vse bolj pogreza v depresijo. Ko skupina odpotuje nastopat v New York, Cyril noče z njimi. V Parizu med njihovo odsotnostjo stori samomor. Paul v New Yorku obišče nosečo Julio, njegova dolgoletna zveza z Louise pa se konča.

V drugem delu je prikazano predvsem Paulovo soočanje z drogami, finančnimi težavami in menedžerji klubov, ki bi glasbeno ustvarjanje dua radi prilagodili sodobnejšim trendom. Kmalu postane jasno, da tako ne bo šlo več naprej. Bo glasbenikoma uspelo ponovno najti ravnotežje in obrniti novo stran?

GOLSHIFTEH FARAHANI (Yasmin)

je v zadnjem desetletju ustvarila široko paleto vlog v različnih iranskih filmih. Igralsko kariero je v Teheranu rojena igralka začela pri štirinajstih, ko se je odpovedala študiju klavirja na dunajskem konzervatoriju.

MIA HANSEN-LØVE (režiserka, scenaristka)

je še pred svojim formalnim šolanjem na pariškem Konservatoriju dramskih umetnosti kot igralka nastopila v filmih Oliviera Assayasa Konec avgusta, začetek septembra (Fin août, début septembre, 1998) in Les destinées sentimentales (2000). Med letoma 2003 in 2005 je pisala za Cahiers du Cinéma in režirala nekaj kratkih filmov. Po prvencu Vse je oproščeno (Tout est pardonné, 2006) je posnela svoj drugi celovečerec Oče mojih otrok. Njen zadnji film Zbogom, prva ljubezen (Un amour de jeunesse, 2010) je bil predvajan tudi na ljubljanskem LIFFu.

Video in fotografije

1videi 1fotografije