Povzetek

30.04.2015 * drama, 110 minut * Alice Rohrwacher
Alba Rohrwacher, Monica Bellucci, Sam Louwyck

 

Čudesa režiserke Alice Rohrwacher je bil lanskoletni nominiranec za filmsko nagrado Lux 2014, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament.

Družinska pripoved z idiličnega podeželja na meji med Toskano in Umbrijo. Velika nagrada žirije na canskem filmskem festivalu.

V družini dvanajstletne Gelsomine vladajo posebna pravila. Deklica kljub mladosti bdi nad celotno družino, še posebej nad tremi mlajšimi sestrami. Oče Wolfgang si je vedno želel moškega dediča, a tudi Gelsomina ima močan značaj, predvsem pa izrazit dar za čebelarstvo. Nekega dne na deželo prispe televizijska oddaja z bogatimi nagradami v izboru za najbolj tradicionalno družino. Gelsomina hoče sodelovati na tekmovanju, očeta pa medtem bolj skrbijo novi evropski zakoni, ki bi družini utegnili preprečiti nadaljnjo proizvodnjo medu. Po koncu tega izjemnega poletja za Gelsomino in njeno družino ni nič več kot prej.

»To je bil prvi nagib, ki me je spodbudil k filmu Čudesa: težave, na katere pomisliš, ko podeželje in majhne zaselke, ki ga poseljujejo, primerjaš s ‘čistimi’ kraji, brezčasnimi in zaradi tega uporabnimi, ker se nikoli ne spremenijo. Ko pa jih vidiš od znotraj (ali morda z obronkov), ti kraji niso takšni, čistost pa je samo ječa, v katero so se zaprli, da bi v zameno prejeli vsakodnevni topli obrok.« (Alice Rohrwacher)

Nagrade:
Cannes 2014 (velika nagrada žirije)

Karlovi Vari 2014

nominiranec za filmsko nagrado Lux 2014

Kritike:
»Alice Rohrwacher, režiserka drame Nebeško telo iz leta 2011, se je veličastno vrnila v Cannes z iskreno zgodbo o čebelarski družini. Sladka in domiselna čudesa!«
– Peter Bradshew, The Guardian

Video in fotografije

1videi 1fotografije