Povzetek

6.5. * animirana pustolovska komedija, 105 minut * 10+
Marion Cotillard, Jean Rochefort, Olivier Gourmet

Pariz, 1941. Družina znanstvenikov je tik pred odkritjem učinkovitega življenjskega napoja, ko jih nenadoma ugrabi skrivnostna sila – vse z izjemo mlade April. Desetletje pozneje April (glas ji je posodila oskarjevka Marion Cotillard) živi sama z mačkom Darwinom in v tajnosti nadaljuje družinski projekt. Toda kmalu se znajde sredi mračne zarote velikih razsežnosti, ki jo požene v beg pred vladnimi agenti, cepelini na nožni pogon in kiborškimi podganjimi vohuni.

Napeta znanstvenofantastična pustolovščina, v kateri nas ustvarjalci oskarjevskega nominiranca Perzepolis in sloviti stripar Jacuqes Tardi odpeljejo v alternativni svet steampunka.

Sodelovati z Jacquesom Tardijem je bilo krasno, ni pa bilo preprosto. Njegov svet je prvič doživel predelavo v animirani film. Tardi, čigar uspeh je zasluga njegovega edinstvenega sloga, je v francoskem stripu institucija.
– Christian Desmares

Prizadevanje za napredek in boljše življenje ima lahko težke posledice. To je bila osnovna misel, na kateri sem hotel zgraditi film. Gre za uhronijo – alternativno zgodovino. V filmu lahko prepoznate Pariz, vendar je drugačen. Izbrali smo nekaj znanih točk, kot sta Eifflov stolp in botanični muzej The Grand Palais, in posneli ogromno fotografij, kot je za svoje knjige to počel Tardi. In pomagali smo si s številnimi dokumenti, starimi fotografijami Pariza in svetovne razstave leta 1900. Navdih za [hladno] barvno paleto so bile barve, ki jih uporablja Tardi, in francoske kriminalke iz 40. let, ki se napajajo iz nemškega ekspresionizma.

– Christian Desmares

FESTIVALI / NAGRADE

kristal na mednarodnem festivalu animiranega filma v Annecyju, 2015; nagrada občinstva na mednarodnem festivalu animiranega filma Animafest Zagreb, 2015

Video in fotografije

1videi 1fotografije