Untitled Document
Untitled Document
DOMOV FIVIA CENEX KONTAKT PRIDRUŽI SE NAM NA FACEBOOKU
PRIDRUŽI SE NAM NA TWITTERJU YOUTUBE CENEX/FIVIA
datum

Untitled Document
Untitled Document
TRGOVINA FIVIA /CENEX
ZADNJE NOVOSTI
CENEX KINO
FIVIA DVD
STORITVE FIVIA /CENEX
NAGRADNA IGRA
 
 

 

 

     
 
Obrazložitev nagrad žirije 6. FEMF-a

13.10.2015 – Tričlanska strokovna žirija je v soboto zvečer razglasila prejemnike nagrad 6. Festivala evrospkega in mediteranskega filma (FEMF) v Piranu. Žirijo so sestavljali Neva Mužič, Radovan Čok in Ubald Trnkoczy…

 

 

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI FILM FESTIVALA

V okviru izredno aktualne filmske produkcije v zadnjih letih, s poudarkom na eksistencialnih problemih posameznika, ki išče svoj prostor in vlogo v sodobnem svetu se zdi, da se je temu hotenju in nuji letos najbolj približal islandsko-danski film DOBRODUŠNI VELIKAN. Izstopa ne le v preprosti in učinkoviti režijski izpeljavi, ampak tudi s svojim intimnim pristopom k glavnemu liku, ki nosi pozitiven odnos do sveta in s svojo človečnostjo učinkovito nagovarja gledalce.

 

 

NAGRADA ZA NAJBOLJŠEGA REŽISERJA

Le režiser z obilo znanja, umetniške kreativnosti in izkušenj lahko obvladuje in izpelje tako kompleksno tematiko o času in vesolju s pomenljivimi referencami in simboli, ki se nanašajo tako na filmsko umetnost samo kot na človekovo spoznanje o lastni biti in bivanju. In v letošnjem naboru je to uspelo ruskemu režiserju ALEKSEJU GERMANU MLAJŠEMU, v filmu Pod električnimi oblaki.

 

NAGRADA VILKO FILAČ ZA NAJBOLJŠEGA DIREKTORJA FOTOGRAFIJE

Vilko Filač nam je zapustil samosvoj pristop do kamere kot sredstva, ki opazuje človekovo okolje in dogodke v njem. V enem svojih filmov nam je zapustil kamero, ki snema še kar naprej, kot bi bila podaljšek snemalčeve radovednosti, smisla za naravno in ljubezen do življenjske energije. Kot bi vedel, da bomo nekoč gledali film Victorio, ki nas bo v enem zamahu peljala po mestnih ulicah in nam postregla z borbo na življenje in smrt, ki naj bi prinesla željeno svobodo in izpolnitev sanj. Brez  umetnih posegov, dodatnih efektov, le s  silovito intenzivnostjo svoje prisotnosti nas potegne v središče dogajanja in nam do konca ne da dihati. Bila je v rokah STURLE BRANDTHA GROVLENA.

 

 

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI PRVENEC

Film, ki s svojo tematiko ponuja vso razsežnost katerekoli vojne, ki s svojimi posledicami vpliva tako na spremembo človeškega pogleda na svet, kot na spremembo časa samega in vrednostnih sistemov v njem, film, ki s svojimi liki presega pogled v preteklost in na trenutke objektivno analizira tudi sedanjost, film ki s simbolnimi znaki nagovarja verjetnost boljše prihodnost. To je film NAŠE VSAKDANJE ŽIVLJENJE, subtilna epopeja, ki se sprehodi med tradicijo in sodobnostjo, med življenjem in smrtjo med lažjo in resnico, da bi odkril pravo vrednost naših življenj. Posnet in odigran iskreno in s srcem, v režiji Ines Tanović in hkrati že uspešna bosansko-slovensko-hrvaška koprodukcija.

 

NAGRADA ZA USTVARJALNI PRISPEVEK NA PODROČJU SVETOVNE KINEMATOGRAFIJE

je šla v roke Slavka Štimca, ki je bil tudi častni gost festivala.

 

Facebook.com/Cenex.Fivia

Youtube.com/user/CenexFivia

Twitter.com/cenexvojnik

Poslano od ales
 
     
Untitled Document
 
 

 
 
VEČ O TEM  
 
 

 
 
VEČ O TEM  
   
 
     
  * Trgovina CENEX / FIVIA
 
  * DaMix - MULTIMEDIJA  
  * OMDB Movie database (SI)  
  * IMDB Movie database (EN)  
 
 
 
Untitled Document

Untitled Document
Untitled Document
 
Untitled Document
 
     
  Pogoji uporabe | Izvedba: DaMix - MULTIMEDIJA  
  © Fivia d.o.o. 2010. Vse pravice pridržane.